Mediji: Facebook pogrešno filtrira objave o COVID-19

Iz Facebooka su negirali da je 'bug' povezan s bilo kakvim promjenama radnog sistema moderatora sadržaja (EPA)

Internetska društvena mreža Facebook brani korisnicima da objavljuju legitimne članke i sadržaje iz medija o korona virusu, piše Business Insider i dodaje kako izgleda kako je riječ o “bugu” (greška) u filterima za “spam” ove mreže.

U utorak je veći broj korisnika Facebooka na Twitteru, također društvenoj mreži, objavio kako nisu u mogućnosti objaviti članke i sadržaje o korona virusu iz nekih medija, kao što su Business Insider, BuzzFeed, The Atlantic i Times of Israel.

Dodaje se kako još nije jasno šta se tačno dešava, dok iz Facebooka nisu odgovorili na upit Business Insidera za komentar.

Ovaj medij navodi kako je Facebook, suočen sa širenjem pandemije virusa COVID-19, poslao veći broj svojih moderatora sadržaja kući, objavivši kako će se više osloniti na automatizirane programske alate.

Ugovor o privatnosti

Alex Stamos, istaknuti bivši čelnik Facebooka koji je bio zadužen za sigurnost, navodi kako bi ova promjena mogla izazvati navedene probleme.

“Izgleda da je riječ o većoj grešci pravila protiv spama u FB-u. Facebook je kući jučer poslao moderatore sadržaja koji ne mogu raditi od kuće, zbog ugovora o privatnosti koje je kompanija napravila. Ono čemu svjedočimo je vjerovatno kako sistem učenja mašina ludi zbog manjka ljudske kontrole”, napisao je on na Twitteru.

Iz Facebooka su negirali da je “bug” povezan s bilo kakvim promjenama radnog sistema moderatora sadržaja, dodaje Business Insider.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO