Osnivač World Wide Weba: Internet diskriminira žene

'Vlada i preduzetnici reagiraju presporo kako bi ispravili te nejednakosti', ocjenjuje Berners-Lee (EPA)
'Vlada i preduzetnici reagiraju presporo kako bi ispravili te nejednakosti', ocjenjuje Berners-Lee (EPA)

Žene su na internetu diskriminirane te izložene zlostavljanju, upozorava Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba (WWW, W3, Web), u tekstu objavljenom u petak, kojim poziva vlade i firme na uvođenje hitnih mjera radi zaštite žena.

“Web za žene i djevojke ne funkcionira”, piše taj britanski državljanin u tekstu objavljenom povodom 31. rođendana Weba, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Svijet je ostvario veliki napredak u ravnopravnosti spolova”, piše Berners-Lee u na sajtu Word Wide Web Foundationa, organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Posebno su zabrinjavajuće prijetnje kojima su “na mreži izložene žene i djevojke, pogotovo nebjelkinje, pripadnice zajednice LGBTQ i drugih marginaliziranih skupina”.

“Više od polovine ispitanih mladih žena doživljava nasilje na mreži” u oblicima kao što su spolno uznemiravanje, prijeteće poruke i objavljivanje privatnih fotografija bez njihovog pristanka, kaže Berners-Lee, pozivajući se na studiju koju je proveo zajedno s WWW Foundationom.

Primoravanje na šutnju

“Zbog takvih zlostavljanja žene napuštaju radno mjesto, a djevojke se ispisuju iz škole”, a posebno je zabrinjavajuće što “stalno zlostavljanje primorava žene na šutnju”.

“Svijet zbog toga gubi mogućnost da one iznose svoje stavove i zamisli.”

Osim toga, žene u daleko manjem broju od muškaraca imaju pristup internetu, bilo zato što nemaju novca ili znanja, a to, također, “produbljuje postojeću nejednakost”.

Prema studiji koju je objavila Fondacija, muškarci imaju 21 posto više šansi nego žene za pristup internetu, a u manje razvijenim zemljama ta razlika veća je od 52 posto u korist muškaraca.

Vlada i preduzetnici reagiraju presporo kako bi ispravili te nejednakosti, ocjenjuje Berners-Lee.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO