Japanska kapsula donijela na Zemlju uzorke asteroida

Kapsula je sletjela u pustinju na jugu Australije gdje su je na području od oko 100 kvadratnih kilometara pronašli pomoću signala koje odašilje (EPA)

Nakon puta od više od pet milijardi kilometara, japanska kapsula koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa2 u noći sa subote na nedjelju na Zemlju je donijela dragocijene uzorke skupljene na asteroidu.

Japanska svemirska agencija – Jaxa objavila je da je vremenu primila radijske signale iz male kapsule koja je prizemljila u Australiji, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Kapsula sadrži sakupljeni materijal koji je star 4,6 milijardi godina, odnosno iz najranijeg doba Solarnog sistema, rekao je menadžer misije Makoto Yoshikawa iz agencije Jaxa.

Sonda Hayabusa2, veličine frižidera, lansirana je u decembru 2014. godine.

Kraj misije započete 2014.

Kapsula s uzrocima ušla je u Zemljinu atmosferu nešto prije 2:30 sati u nedjelju ujutro po japanskom vremenu te stvorila vatrenu kuglu poput traga zvijezde padalice.

“Konačno se vratila nakon šest godina”, rekao je komentator Jaxe.

Kapsula je sletjela u pustinju na jugu Australije, gdje su je na području od oko 100 kvadratnih kilometara pronašli pomoću signala koje odašilje.

Slijetanje kapsule označava kraj misije započete u decembru 2014. godine lansiranjem Hayabuse2 iz Japana.

Ta će se sonda sada preusmjeriti prema drugom asteroidu u blizini Zemlje, na koji bi trebala stići za desetak godina.

Izvor: Agencije