Yahoo će pomoću vještačke inteligencije brisati poruke mržnje

Uskoro će biti objavljena lista riječi i termina koji će biti prepoznati kao zlonamjerni.

Predstavnici kompanije su izjavili da je cilj ovog projekta spriječiti i zaustaviti štetne komentare i postove (Arhiva)

Yahoo je objavio da će u okviru borbe protiv cyber nasilja i uznemiravanja sa svojih internetskih stranica u Japanu pomoću vještačke inteligencije brisati komentare i poruke koje sadrže mržnju i klevetu.

Kako navodi novinska agencija Kyodo, predstavnici kompanije Yahoo u Japanu odlučili su u okviru borbe protiv cyber uznemiravanja, na preporuku stručnog tima, proširiti usluge u vezi s kontrolom izražavanja na internetu, pojašnjava Anadolija.

Uskoro će biti objavljena lista riječi i termina koji će biti prepoznati kao zlonamjerni, kao i pravila i kriteriji za brisanje tih riječi.

Prema toj listi, komentari koji  pomoću vještačke inteligencije budu registrovani kao štetni, automatski će biti uklonjeni.

Smrt hrvačice i glumice

Kako bi osigurao slobodu izražavanja, Yahoo će prihvatiti upite i žalbe korisnika čiji su komentari uklonjeni, a redovno će objavljivati izvještaje u kojima će se naći detalji o izbrisanim porukama, kao i pravila njihovog uklanjanja.

Predstavnici kompanije su izjavili da je cilj ovog projekta spriječiti i zaustaviti štetne komentare i postove.

Kako piše Kyodo, Yahoo je donio ove mjere nakon što su se u javnosti pojavile optužbe da su cyber nasilje i uznemiravanje doveli do smrti 22-godišnje profesionalne hrvačice i glumice Hane Kimure.

Prema policijskim izvorima, vjeruje se da je oko 300 poruka koje je dobila sa oko 200 profila dovelo do njene smrti.

Izvor: Agencije