Nebeski ples Jupitera i Saturna u velikoj konjunkciji

Dvije najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, maksimalno su se približili u velikoj konjunkciji, koja će se u ovakvim razmjerima ponoviti tek 2080.

Ovaj nesvakidašnji 'spoj' dogodio se na dan zimskog solsticija na Sjevernoj polutci (EPA)

Dvije najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, maksimalno su se približile u ponedjeljak u velikoj konjunkciji, kako to nazivaju astronomi, koja će se u ovakvim razmjerima ponoviti tek 2080. godine.

U 19:22 sati po srednjoevropskom vremenu dva plinovita orijaša bila su u istom vidnom polju jačeg dvogleda ili manjeg teleskopa i činilo se kao da se dodiruju, a u stvarnosti su 730 miliona kilometara udaljeni jedan od drugog, prenosi Hina.

Ovaj nesvakidašnji “spoj” dogodio se baš na dan zimskog solsticija na Sjevernoj polutci.

Prividno približavanje dvije planete počelo je prije više mjeseci, a u ponedjeljak je dosegnulo najmanji razmak, ostavljajući dojam da su dvije zvijezde na nebu zapravo jedna.

Nakon 21. decembra, iz dana u dan, polako će se udaljavati.

[Izvor: @aer0nautix via StoryfulI]

Velika konjunkcija odgovara “vremenu koje je potrebno da se dvije planete nađu u razmjerno sličnom položaju u odnosu na Zemlju”, rekao je za AFP Florent Deleflie iz Pariškog opservatorija.

Jupiter, koji je veći, obiđe oko Sunca za 12 godina, a Saturn za 29 godina.

Svakih dvadesetak godina ove se dvije planete susretnu kada sa Zemlje posmatramo nebeski svod.

Gledano golim okom, ta će pojava izgledati gotovo “kao da su se Jupiter i Saturn spojili, jer su veoma sjajne zvijezde”, kazao je Deleflie.

Zadnja velika konjunkcija dogodila se 2000. godine, ali ovako bliska bila je davne 1623. godine.

Iduće blisko mimoilaženje dvije planeta očekuje se tek 15. marta 2080. godine.

Izvor: Agencije