Huawei u Francuskoj gradi prvu tvornicu van Kine

U pogon u Brumathu bit će investirano minimum 200 miliona eura.

Prema Huaweiju, tvornica u Brumathu treba proizvoditi opremu u vrijednosti od milijardu eura godišnje (EPA)

Kineski telekom gigant Huawei izgradit će na istoku Francuske pogon za proizvodnju tehnoloških solucija za mobilne mreže, svoju prvu fabriku tog tipa van Kine, saopćila je kompanija.

U pogon u Brumathu bit će investirano minimum 200 miliona eura i u prvo vrijeme će se zaposliti 300 ljudi.

Proizvodit će opremu za tehnologiju 5G za cijelo evropsko tržište, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Prema Huaweiju, tvornica u Brumathu, gradiću koji se nalazi desetak kilometara sjeverno od Strazbura, gdje već postoji velika ekonomska zona, treba proizvoditi opremu u vrijednosti od milijardu eura godišnje.

“S ovom fabrikom na raskrsnici Evrope Huawei će obogatiti svoje prisustvo na kontinentu gdje već ima 23 centra za istraživanje i razvoj, više od 100 partnerskih univerziteta, više od 3.100 snabdjevača i uspješan lanac snabdjevanja”, navela je kineska kompanija.

Trgovinski rat

Objava dolazi u teškom kontekstu za kinesku grupu, uz trgovinski rat SAD-a i Kine.

Adminsitracija odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa smatra da Huawei predstavlja opasnost za špijunažu na račun kineske Vlade.

Sjedinjene Američke Države su pozvale brojne države, posebno evropske, da ne koriste infrastrukturu Huaweija za postavljanje nove telefonske mreže 5G.

Francuska to nije ekspicitno isključila, ali Velika Britanija i Švedska su dvije evropske zemlje koje su zvanično isključile Huawei iz učešća u mobilnoj mreži treće generacije.

Izvor: Agencije