Brisel uvjetno odobrio Googleu kupovinu Fitbita

Umreženi Fitbitovi satovi i drugi uređaji za praćenje fizičke aktivnosti, omogućuju mjerenje dnevnog broja koraka, broja unijetih kalorija…

Google se obavezao da će osigurati da sistem Android za mobilne aparate može nastaviti raditi s drugim 'pametnim satovima' (EPA)

Evropska komisija odobrila je u četvrtak Googleu da kupi Fitbit, kompaniju specijaliziranu za umrežene uređaje za praćenje fizičke aktivnosti i stanja zdravlja, uz uvjet da poštuje obaveze u vezi s upotrebom ličnih podataka.

“Možemo odobriti plan kupovine Fitbita od Googlea zato što se preuzetim obavezama garantira da će tržište povezanih predmeta i novonastali sektor e-zdravlja ostati otvoreni i konkurentni”, rekla je potpredsjednica EK-a zadužena za konkurenciju Margrethe Vestager u saopćenju.

Tim obavezama se utvrđuje kako Google može koristiti podatke dobijene za reklamne svrhe, prenosi  Beta, pozivajući se na AFP.

Google se, također, obavezao da će osigurati da sistem Android za mobilne aparate može nastaviti raditi s drugim “pametnim satovima” i džepnim uređajima i da će druge aplikacije za zdravlje i fitnes moći i dalje imati pristup podacima Googlea i Fitbita.

Detaljna istraga kupovine

Google se na to obavezao na najmanje 10 godina da bi dobio odobrenje pošto je tijelo za zaštitu konkurencije Evropske unijea pokrenulo detaljnu istragu kupovine Fitbita za 2,1 milijardu dolara.

Evropska komisija je otvorila dubinsku istragu 4. augusta o tom planu kupovine, strahujući da bi se time dodatno ojačao položaj Googlea na tržištu i u online reklamiranju.

Vrlo popularni u SAD-a, umreženi Fitbitovi satovi i drugi uređaji za praćenje fizičke aktivnosti omogućavaju mjerenje dnevnog broja koraka, broja unijetih kalorija ili broj preporučenih sati sna, kao i druge podatke.

Google je u novembru 2019. godine najavio da kupuje tu američku grupu, jednu od svjetskih lidera u umreženim predmetima specijaliziranim za praćenje aktivnosti vezanih za sport i zdravlje, za 2,1 milijardu dolara, predviđajući da će zaključiti prodaju u 2020. godini.

Izvor: Agencije