SAD: Odobrena upotreba Pfizer/BioNTech vakcine

Milioni Amerikanaca mogli bi se vakcinisati već u decembru (Reuters)

Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) objavila je da je odobrila korištenje Pfizerove vakcine protiv bolesti COVID-19, a prva vakcinisanja očekuju se za nekoliko dana, što bi trebalo značiti prekretnicu u SAD-u, gdje je pandemija korona virusa već odnijela više od 295.000 života.

FDA je izdao hitnu dozvolu za upotrebu vakcine koju je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu efikasnost u prevenciji COVID-19.

Agencija je objavila da se vakcina može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima.

Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2,9 miliona doza, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vakcinacija početkom iduće sedmice

“Prvo vakcinisanje obavit će se za manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatnu vakcinu za sve Amerikance”, izjavio je odlazeći američki predsjednik Donald Trump u videu objavljenom na Twitteru.

Američka vlada objavila je da će početi distribuirati vakcinu širom zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva vakcinisanja početi početkom iduće sedmice.

Milioni Amerikanaca mogli bi se vakcinisati već u decembru, naročito ako ubrzo bude odobrena i Modernina vakcina.

Pfizerova vakcina prvo je odobreno u Velikoj Britaniji ranije ovoga mjeseca, a Britanci su se počeli vakcinisati u utorak.

Kanada je, također, odobrila korištenje te vakcine te se očekuje početak vakcinisanja iduće sedmice.

Kompleksna i izazovna distribucija

I Meksiko i Bahrein su odobrili upotrebu te vakcine.

Distribucija Pfizerove vakcine je kompleksna i izazovna, jer se mora čuvati na minus 70 stepeni Celzija.

Ostale vakcine su u visokoj fazi razvoja, uključuju Moderninu, koja bi mogla dobiti hitno odobrenje FDA za upotrebu najranije iduće sedmice, potom AstraZenecina, koje je napravljena u saradnji s Univerzitetom Oxford, te Johnson&Johnsona.

Modernina vakcina koristi istu tehnologiju kao i Pfizerova, ali ne mora biti pohranjena na subarktičkim temperaturama.

Izvor: Agencije