Renaultova tvornica u Sloveniji proizvodit će više električnih automobila

Prvi na udaru naći će se radnici koji su zaposleni na određeno vrijeme preko agencija za zapošljavanje (Petar Glebov / Pixsell)

U tvornici automobila Revoz iz Novog Mesta iduće godine će se sve više automobila u programu raditi na električni pogon, objavila je slovenska tvrtka u vlasništvu međunarodnog koncerna Renault-Nissan.

Na linijama Revoza krajem septembra počela je proizvodnja modela Twingo u električnoj izvedbi.

Investicija u to je do sada bila 4,8 miliona eura, čime su stvorena i 24 nova radna mjesta, a planirano je da se proizvodnja iduće godine poveća pa će električna vozila činiti 30 posto ukupne proizvodnje, navela je kompanija, prenosi Hina.

Još prije toga, u tvornici su postavili i novi pogon za sastavljanje pogonskih baterija trenutnog kapaciteta 12 baterija na sat, te odgovarajuće skladište. 

„Uprkos krizi povezanoj s pandemijom COVID-19 projekt smo uspjeli završiti u planiranim rokovima i već redovno isporučujemo električni Twingo na brojna tržišta, a najveća je potražnja u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj“, kazao je Kaan Ozkan, predsjednik uprave Revoza predstavljajući nove planove kompanije.

Najveći slovenski izvoznik

Prema njegovim riječima, u Revozu e-vozila već predstavljaju oko trećine svih proizvedenih modela i da bi se kapaciteti mogli i povećati, što je ovisno i od buduće potražnje.

Revoz je najveći slovenski izvoznik, sa 1,8 milijardi eura prihoda godišnje, a izvozi 98 posto proizvedenih vozila.

Prema ocjeni ministra privrede Zdravka Počivalšeka, ova kompanija je važna za zaposlenost u tom dijelu Slovenije jer zapošljava oko tri hiljade djelatnika.

Koliko je Revoz važan za Sloveniju govori i podatak o njegovoj visokoj produktivnosti jer je u tvornici dodana vrijednost na zaposlenog 60 hiljada eura i za  trećinu je viša od prosjeka u autoindustriji.

Sektor autoindustrije u Sloveniji čini, prema nekim podacima, oko 10 posto slovenskog BDP-a i veliki je izvoznik.

Izvor: Agencije