Kineska svemirska sonda uspješno sletjela na Mjesec

Planirano je da se svemirska letjelica u Kinu vrati nakon 23 dana, odnosno sredinom decembra (AP)

Kineska istraživačka sonda Chang'e-5 uspješno je aterirala na površinu Mjeseca, gdje će, tokom historijske misije, prikupljati uzorke Mjesečevog tla.

Bespilotna kineska sonda, koja je nazvana je po mitskoj kineskoj boginji Mjeseca Chang'e, lansirana je 24. novembra i trebala bi donijeti na Zemlju uzorke sa površine Mjeseca koji bi pomogli naučnicima da dublje proniknu u porijeklo Zemljinog satelita.

Krajem prošlog mjeseca kineske vlasti saopćile su kako je letjelica Change-5 uspješno ušla u Mjesečevu orbitu i kako se sprema za slijetanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Letjelica od četiri modula

Nacionalna svemirska agencija Kine (CNSA) saopćila je kako je robotska svemirska letjelica nakon 112 sati leta ušla u Mjesečevu orbitu i bez problema smanjila brzinu, što je bio prvi korak u pripremi za slijetanje.

Svemirska letjelica se sastojala od četiri modula, uključujući modul za ulazak u Mjesečevu orbitu, modul za slijetanje, robotskog terenca i modul za polijetanje sa Mjeseca.

Planirano je da se svemirska letjelica u Kinu vrati nakon 23 dana, odnosno sredinom decembra.

Kina bi tako ušla u društvo Sjedinjenih Američkih Država i Rusije koje su uspjele realizirati misije donošenja uzoraka sa Mjeseca, a bio bi to prvi takav podvig još od 1970-tih godine prošlog stoljeća.

Izvor: Agencije