Njemačka: Vakcina protiv korone u prvom kvaratalu 2021.

Njemačka planira uspostaviti centralizirane centre za vakcinaciju te u prvom redu vakcinisati prioritetne grupe (Al Jazeera)
Njemačka planira uspostaviti centralizirane centre za vakcinaciju te u prvom redu vakcinisati prioritetne grupe (Al Jazeera)

Njemačka ne očekuje da će vakcina protiv korona virusa biti dostupna prije prvog kvartala sljedeće godine, piše u kopiji njene nacionalne strategije vakcinacije.

U strateškom dokumentu Ministarstva zdravstva na 15 stranica, u koji je Reuters imao uvid, sedam potencijalnih vakcina, čije bi testiranje trebalo biti okončano ove ili sljedeće godine, mogle bi biti dostupne u dovoljnim količinama za početak nacionalne kampanje vakcinacije za prioritetne grupe.

Centralizirani centri za vakcinaciju

Riječ je o vakcinama AstraZeneca, BioNTech s partnerom Pfizerom, Moderna i Novovax, Johnson & Johnson, axoSmithKline i CureVac.

Njemačka planira uspostaviti centralizirane centre za vakcinaciju te u prvom redu vakcinisati prioritetne grupe.

Njemačka vlada pokrit će troškove vakcina, dok će troškove uspostavljanja centara za vakcinaciju snositi savezene države i javna i privatna zdravstvena osiguranja, gdje je to prikladno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO