COVID-19: Vakcina AstraZenece mogla bi biti spremna u decembru

Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja (EPA)
Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja (EPA)

Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca Pascal Soriot objavio je u subotu kako bi vakcina protiv korona virusa mogla biti spremna za upotrebu krajem decembra, a čeka se odobrenje.

“Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, kada budemo spremni možemo početi vakcinisati ljude u januaru, moguće krajem decembra”, rekao je on, javlja švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova, u saradnji s britanskim Univerzitetom Oxford, razvija vakcinu protiv korona virusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije COVID-19, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Možda nikada nećemo zaraditi novac [tom vakcinom], niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati ljude”, kazao je Soriot.

Zarada moguća od 2022. godine

“Bude li vakcina vrlo efikasna i ako će štititi ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti.”

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

“Ako se to bude moralo raditi svake godine, tada možemo zarađivati na vakcini od 2022. godine”, rekao je Soriot.

Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, no ono je moralo privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Velikoj Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku vakcine bude li ona odobrena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO