Musk planira spustiti cijenu leta u svemir na dva miliona dolara

Ekscentrični tehnološki biznismen često obavještava javnost o svojim planovima, koji se nekad ostvare, a nekad ne, pišu mediji (EPA)

Elon Musk planira sniziti cijenu leta u svemir na dva miliona dolara.

Osnivač kompanije SpaceX pojasnio je računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1,1 milion za dodatne troškove leta.

U vremenu kad se tehnologija rapidno razvija, Elon Musk želi cijenu svemirskih putovanja smanjiti sa 152 miliona dolara, koliko sad košta, na samo dva miliona, prenosi Fena.

Njegovi planovi spuštanja cijene odnose se na Starship letjelicu u koju može stati oko sto putnika, a koja bi se mogla koristiti nekoliko puta, piše Space.

Tako bi, smatra Musk, svemirska putovanja koje organizira SpaceX, bila primamljiva i za agencije kao što je NASA.

Potrebno omogućiti sigurnost na putu

Iako ovo zvuči kao dobra zamisao i čini se da postoji mogućnost realizacije, ipak će prije biti potrebno stvoriti određene preduvjete.

Primjerice, kako bi se ispunila Muskova želja da šalje ljude na Mars, neophodno je omogućiti sigurnost na putu, kao i bazu u kojoj bi ljudi mogli boraviti tamo.

Naravno, sve ovo je i dalje samo još jedna od Muskovih ambicioznih izjava.

Ekscentrični tehnološki biznismen često obavještava javnost o svojim planovima, koji se nekad ostvare, a nekad ne, pišu mediji. 

Izvor: Agencije