Rusija razvija sisteme upravljanja za hiljade satelita

Karakteristika nove tehnologije bit će prelazak sa pojedinačne kontrole svemirskih letjelica na kontrolu sistemskog efekta čitave orbitalne grupe (Arhiva)

Holding Ruski svemirski sistemi saopćio je da trenutno radi na stvaranju sistema kontrole grupa satelita koji će biti zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

Riječ je o samoregulativnoj tehnologiji za kontrolu grupa satelita s elementima vještačke inteligencije i minimalnim učešćem ljudskog faktora, što će u budućnosti omogućiti automatizaciju kontrole satelitskih sazviježđa i hiljada svemirskih letjelica.

Automatizirani kompleks koji se nalazi na zemlji sada provodi do 2.000 kontrolnih sesija svakog dana, prenosi Tanjug, pčozivajući se na ruske medije.

Veća vjerovatnoća za kolaps

Današnje tehnologije zahtijevaju servisiranje svakog uređaja zasebno, ali ova tehnologija ima ograničenja i povećanje grupa “stvara veću vjerovatnoću za kolaps”.

Karakteristika nove tehnologije bit će prelazak sa pojedinačne kontrole svemirskih letjelica na kontrolu sistemskog efekta čitave orbitalne grupe.

Kako bi se povećale mogućnosti samoregulacionog sistema za veće grupe satelita, planirano je da se koristi tehnologija GRID sistema stvaranjem globalnog “virtuelnog superkompjutera”, koji nastaje kombiniranjem računarske snage automatiziranih sistema upravljanja i satelita u jedinstvenu mrežu, saopćili su Ruski svemirski sistemi.

Izvor: Agencije