Twitter postavio poznatog hakera za šefa sigurnosti

Skupina hakera koju je predvodio Peiter Zatko postala je poznata po tome što je objavila alate za hakiranje Windowsa (Reuters)
Skupina hakera koju je predvodio Peiter Zatko postala je poznata po tome što je objavila alate za hakiranje Windowsa (Reuters)

Društvena mreža Twitter, izložena velikim sigurnosnim prijetnjama, angažirala je jednog od najpoznatijih svjetskih hakera na rješavanju problema, od inženjerskih grešaka do širenja dezinformacija.

Kompanija je imenovala Peitera Zatka, šire poznatog pod hakerskim imenom “Mudge”, na položaj šefa sigurnosti i dala mu široke ovlasti da preporučuje promjene u strukturi i praksama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zatko će odgovarati generalnom direktoru Twittera Jacku Dorseyu, a očekuje se da upravljanje preuzme nakon analize koja će trajati 45 do 60 dana.

Zatko je najavio da će ispitati “informatičku sigurnost, integritet stranica mreže, fizičku sigurnost, integritet platforme, što počinje utjecati na manipulacije platformom, te inženjerski dio”.

Vođa poznate skupine hakera

Zatkova živopisna biografija počela je devedesetih godina, kad je istovremeno vodio povjerljiv posao za firmu koja je imala ugovor s vladom i bio vođa “Kulta mrtve krave”, skupine hakera poznate po tome što je objavila alate za hakiranje Windowsa, kako bi navela Microsoft da poboljša sigurnost.

Zatko je u karijeri, između ostalog, radio na posebnim projektima Googlea i nadgledao dodjele projekata kibersigurnosti u Pentagonovoj Agenciji za napredna istraživanja i projekte (DARPA).

“Ne znam može li iko popraviti sigurnost Twittera, no on bi mi bio na vrhu popisa”, rekao je Dan Kaufman, koji je bio Zatkov nadglednik u DARPA-i a sada vodi Googleov odjel za napredne proizvode.

Twitter se suočava s brojnim sigurnosnim izazovima.

Prije godinu dana vlada SAD-a je optužila dvojicu informatičara da su špijunirali za Saudijsku Arabiju dok su ranijih godina radili za Twitter i slali privatne informacije o kritičarima te države.

Razumijevanje prije uključenja

U junu je skupina mladih hakera prevarila zaposlenike kompanije i dobila pristup internim alatima, što im je omogućilo da mijenjaju postavke računa tada predsjedničkog kandidata Joea Bidena, osnivača MIcrosofta Billa Gatesa i čelnika kompanije Tesla Elona Muska.

Zatko je rekao da želi poboljšati javnu komunikaciju na Twitteru.

Pohvalio je nedavne poteze kompanije kako bi korisnike navela da komentiraju umjesto da naprosto “retvitaju”.

Idući korak bi bio primorati ljude da razumiju konverzaciju prije no što se u nju uključe, kazao je Zatko.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO