Astronauti u Muskovoj letjelici sletjeli na ISS

Astronauti će oko 400 kilometara iznad Zemlje provesti narednih šest mjeseci (EPA)

Letjelica kompanije SpaceX milijardera Elona Muska sa četiri astronauta sletjela je u utorak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), što je prva misija NASA-e uz korištenje privatno izgrađene letjelice s posadom.

Kapsula Crew Dragon pristala je 27 sati nakon lansiranja iz Cape Canaverala na Floridi, nakon dva odlaganja zbog jakog vjetra koji je donijela oluja Eta.

Astronauti će u ISS-u, orbitalnoj laboratoriji oko 400 kilometara iznad Zemlje, provesti narednih šest mjeseci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Šestomjesečna ‘operativna’ misija

Nakon toga, novi tim astronauta će ih zamijeniti u kapsuli Crew Dragon. Rotacija će se nastaviti dok se kasno sljedeće godine programu ne pridruži Boeing sa svojom letjelicom, prenijela je Hina.

U posadi je zapovjednik Crew Dragona Mike Hopkins i dvoje astronauta NASA-e: pilot misije Victor Glover i fizičarka Shannon Walker. Njima se pridružio japanski astronaut Soichi Noguchi, kojem je ovo treće putovanje u svemir nakon što je prethodno letio na američkom shuttleu 2005. godine i na Soyuzu 2009. godine.

Jedna američka astronautkinja i dva ruska kozmonauta nalaze se na svemirskoj postaji od prethodne misije.

“Dobrodošli na ISS. Ne možemo dočekati da dođete”, rekla je Amerikanka Kate Rubbins.

Prije nego što je od NASA-e primio certifikat za letenje, Crew Dragon gradio se približno deset godina kao dio javno-privatnog NASA-inog programa koji je započeo 2011. 

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem marta 2021. godine bit će Evropljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

Izvor: Agencije