Astronauti u Muskovoj letjelici sletjeli na ISS

Astronauti će oko 400 kilometara iznad Zemlje provesti narednih šest mjeseci (EPA)
Astronauti će oko 400 kilometara iznad Zemlje provesti narednih šest mjeseci (EPA)

Letjelica kompanije SpaceX milijardera Elona Muska sa četiri astronauta sletjela je u utorak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), što je prva misija NASA-e uz korištenje privatno izgrađene letjelice s posadom.

Kapsula Crew Dragon pristala je 27 sati nakon lansiranja iz Cape Canaverala na Floridi, nakon dva odlaganja zbog jakog vjetra koji je donijela oluja Eta.

Astronauti će u ISS-u, orbitalnoj laboratoriji oko 400 kilometara iznad Zemlje, provesti narednih šest mjeseci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Šestomjesečna ‘operativna’ misija

Nakon toga, novi tim astronauta će ih zamijeniti u kapsuli Crew Dragon. Rotacija će se nastaviti dok se kasno sljedeće godine programu ne pridruži Boeing sa svojom letjelicom, prenijela je Hina.

U posadi je zapovjednik Crew Dragona Mike Hopkins i dvoje astronauta NASA-e: pilot misije Victor Glover i fizičarka Shannon Walker. Njima se pridružio japanski astronaut Soichi Noguchi, kojem je ovo treće putovanje u svemir nakon što je prethodno letio na američkom shuttleu 2005. godine i na Soyuzu 2009. godine.

Jedna američka astronautkinja i dva ruska kozmonauta nalaze se na svemirskoj postaji od prethodne misije.

“Dobrodošli na ISS. Ne možemo dočekati da dođete”, rekla je Amerikanka Kate Rubbins.

Prije nego što je od NASA-e primio certifikat za letenje, Crew Dragon gradio se približno deset godina kao dio javno-privatnog NASA-inog programa koji je započeo 2011. 

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem marta 2021. godine bit će Evropljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO