Vakcina Moderne bit će jednostavna za distribuciju

Vakcine Moderne koristi novu tehnologiju za aktiviranje imunološkog sistema protiv virusa (EPA)
Vakcine Moderne koristi novu tehnologiju za aktiviranje imunološkog sistema protiv virusa (EPA)

Vakcina protiv bolesti COVID-19 kompanije Moderna bit će jednostavna za distribuciju, posebno u ruralnim oblastima, jer se može čuvati mjesec dana na standardnim temperaturama frižidera, rekao je direktor američkog programa SAD-a za vakcinaciju Matthew Hepburn.

Hepburnovi komentari uslijedili su nakon objavljivanja privremenih rezultata kliničke studije u kasnoj fazi koja je pokazala da je eksperimentalna vakcina efikasna u prevenciji COVIDa-19 sa 94,5 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Moderna je također navela da se očekuje da njena vakcina bude stabilna na standardnim temperaturama frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa tokom 30 dana, u odnosu na prethodnu projekciju do sedam dana.

Korištenje novih tehnologija

To je u suprotnosti sa kandidatom za vakcinu kompanije Pfizer, koji se mora otpremiti i čuvati na ultra hladnim temperaturama ili na suhom ledu i može trajati samo do pet dana na standardnim temperaturama frižidera.

Pfizer je prošlog ponedjeljka objavio početne podatke o svojoj vakcini razvijenoj sa nhemačkim partnerom BioNTech, koji također pokazuju da je efikasnija 90 posto.

Vakcine Pfizera i Moderne koriste novu tehnologiju za aktiviranje imunološkog sistema protiv virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO