Tesla gradi najveću bateriju na svijetu

Prvi 100-megavatni sistem Hornsdale Power Reserve izgrađen je u južnoj Australiji (EPA)

Najveći baterijski sistem na svijetu, onaj koji je južna Australija nabavila od Tesle krajem 2017. godine, uskoro to više neće biti, nakon što je američka kompanija najavila da planira u državi Victoriji, desetak kilometara jugozapadno od Melbournea, izgraditi novi sistem.

Prvi 100-megavatni sistem Hornsdale Power Reserve izgrađen je u južnoj Australiji samo 60 dana nakon što je Elon Musk putem Twittera obećao da će ga postaviti u manje od 100 dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na SeeBiz.

Vrlo brzo nakon stavljanja ove velike baterije u funkciju, pokazalo se da ona može napajati 30.000 domaćinstava električnom energijom u trajanju od jednog sata i tako pomoći kada, zbog raznih prirodnih nepogoda, u dijelu zemlje nestane redovno snabdijevanje električnom energijom.

Do kraja 2019. godine ovaj je sistem već donio uštede veće od 50 miliona dolara, koliko je iznosila inicijalna investicija u njega.

Sada ovaj primjer slijedi i susjedna Victorija.

Početak izgradnje krajem 2021.

Victorija je Tesli početkom meseca povjerila posao izgradnje još većeg baterijskog sistema.

Victorian Big Battery Megapack imat će mogućnost snabdijevati elektroenergetsku mrežu snagom od čak 300 megavata, dok će mu kapacitet biti 450 megavat-sati.

Bit će čak tri puta veći od onoga u južnoj Australiji, koji je u međuvremenu nadograđen na 150 megavata

Izgradnja će početi krajem 2021. godine.

Sistem će biti smješten u blizini mjesta Geelong i bit će dobro povezan s obližnjim vjetroelektranama i fotonaponskim farmama, a napajanje i uključivanje u distribuciju prema potrebi će pokretati softver.

Investitor u ovaj sistem ovaj puta nisu državne vlasti, već francuska energetska kompanija Neoen, koja prodaje struju potrošačima na tom području.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada