Apple predstavio računare s vlastitim procesorom

Prodaja računara Appleu donosi desetke milijardi dolara godišnje (EPA)

Američka kompanija Apple predstavila je novi MacBookAir notebook i još nekoliko kompjutera s novim procesorima koje je razvio sam Apple.

Dodaje se kako će ovaj potez dodatno tehnološki povezati Appleove kompjutere i mobilne telefone – iPhone, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

To će, kako ocjenjuje britanska agencija, doprinijeti boljim rezultatima prodaje računara tehnološkog giganta iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prodaja računara Appleu donosi desetke milijardi dolara godišnje, ali je ipak u sjenci rezultata koje američka kompanija ostvaruje prodajom popularnih iPhonea.

Veliki skok prodaje

Apple očekuje da će njegovi stručnjaci sada razviti čitav niz aplikacija koje će moći raditi i na računarima i na telefonima.

Apple je u međuvremenu, zahvaljujući pandemiji korona virusa, imao veliki skok u prodaji računara, zabilježivši rekordnih devet milijardi dolara dobiti od prodaje tih uređaja u posljednjem kvartalu.

Svi dosadašnji Appleovi računari oslanjali su se na Intelove platforme.

Predstavnik Applea Tim Cook je rekao kako će kompanija nastaviti podržavati te uređaje “u godinama koje dolaze”, ne precizirajući do kada će to tačno biti.

Izvor: Agencije