NASA: Sonda Osiris-Rex uzela uzorke s asteroida

Četiri godine nakon lansiranja, američka sonda OSIRIS-Rex uspjela je doći u kontakt s asteroidom Bennuom, u pokušaju da skupi nekoliko desetaka grama prašine, objavila je NASA.

Operacija u trajanju od 16 sekundi zahtijevala je visoku preciznost, a uspješno je obavljena na udaljenosti od 330 miliona kilometara od Zemlje.

Slike uzoraka s asteroida će stići na Zemlju u srijedu navečer, prenosi Hina.

“Sve je prošlo savršeno. Napisali smo historiju večeras”, kazao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Lauretta.

Podaci o asteroidu

Sonda će poslati slike operacije i mnoštvo podataka o asteroidu. Sonda duga šest metara, kružila je oko Bennua od kraja 2018. godine kako bi se pripremio za ovu vrlo složenu operaciju, koju je izveo robot uz upute koje su mu poslali inženjeri iz NASA-e i Lockheeda Martina.

Prošle je godine Japan uspio sa svojom sondom Hayabusa2 prikupiti malu količinu  prašine s drugog asteroida, Ryugua, i na putu je natrag, a povratak zakazan za decembar.

S OSIRIS-Rexom NASA želi prikupiti više fragmenata, najmanje 60 grama, za koje se nada da će otkriti izvorne sastojke Sunčevog sistema.

Očekuje se da će se letjelica s uzorcima s Bennua na Zemlju vratiti u septembru 2023. godine.

U NASA-i se nadaju da će misija vrijedna milijardu dolara otkriti i tajnu porijekla našega Sunčevog sistema, kao i o izvoru vode i organskih molekula pronađenih na Zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO