Obećavajući rezultati kineske vakcine za korona virus

Kineska vakcina potaknula je odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba, piše 'Lancet' (EPA)

Jedna od vakcina protiv korona virusa koje se razvijaju u Kini pokazala je da je sigurna i potaknula je imunološku reakciju tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja na ljudima, navodi se u izvještaju objavljenom u časopisu Lancet.

Potencijalnu vakcinu imena BBIBP-CorV razvija Pekinški institut za biološke proizvode, podružnica velike kineske farmaceutske kompanije CNBG, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Riječ je o vakcini koja je već odobrena za vanredne programe vakcinisanja kojima kineske vlasti žele zaštititi najrizičnije grupe ljudi, poput zdravstvenih radnika.

Može li ta vakcina sigurno i efikasno zaštititi ljude od bolesti COVID-19, koja je širom svijeta usmrtila više od milion ljudi, znat će se pouzdano tek kad se dovrši treća faza kliničkih ispitivanja koja se trenutno provodi van Kine.

Bez težih nuspojava

BBIBP-CorV je jedan od najmanje deset projekata razvoja vakcine protiv korona virusa širom svijeta koji su ušli u treću fazu kliničkih ispitivanja, od kojih četiri razvijaju kineski naučnici, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema studiji objavljenoj u Lancetu, kineska vakcina nije izazvala nikakve teže nuspojave tokom prve i druge faze ispitivanja, provedenih između 29. aprila i 30. jula, u koje je bilo uključeno više od 600 zdravih odraslih osoba.

Istovremeno je vakcina potaknula odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba.

Izvor: Agencije