Osam zemalja potpisalo pakt o istraživanju Mjeseca

Mjesec će opet biti objekat istraživanja (EPA)

Američka svemirska agencija – NASA objavila je da je osam zemalja potpisalo međunarodni pakt o istraživanju Mjeseca, pod nazivom Artemis sporazumi, u pokušaju da oblikuje standarde za izgradnju dugoročnih naselja na Mjesečevoj površini.

Sporazumima, nazvanim po NASA programu Artemis, nastoji se da se nadogradi postojeće međunarodno svemirsko pravo uspostavljanjem “sigurnosnih zona” koje bi okruživale buduće baze na Mjesecu.

Time bi se spriječio sukob između država koje tamo djeluju, a privatnim kompanijama omogućilo da posjeduju Mjesečeve resurse koje eksploatiraju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Mjesec izuzet od nacionalnih zahtjeva

SAD, Australija, Kanada, Japan, Luksemburg, Italija, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su bilateralne sporazume tokom godišnje svemirske konferencije, nakon višemjesečnih razgovora u pokušaju SAD-a da stekne saveznike u sklopu svog plana za povratak astronauta na Mjesec do 2024. godine.

“Ono što pokušavamo je da uspostavimo norme ponašanja s kojima se svaka nacija može složiti”, rekao je NASA administrator Jim Bridenstine novinarima.

Kazao je da su sporazumi u skladu s ugovorom iz 1967. godine, koji je utvrdio da su Mjesec i druga nebeska tijela izuzeti od nacionalnih zahtjeva za vlasništvo.

“Operacionaliziramo Sporazum o svemiru u svrhu stvaranja najšire, najobuhvatnije i najveće koalicije ljudskih svemirskih letova u historiji čovečanstva”, rekao je Bridenstine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO