Najstariji udarni krater na Zemlji ima 2,2 milijarde godina

Asteroid, Zemlja, Svemir
Prema računici astronoma, prečnik malog asteroida je svega 1,9 do 3,5 metra (EPA)

S 2,2 milijarde godina najstariji krater nastao udarom asteroida na zapadu Australije dvostruko je mlađi od Zemlje i možda je upravo on pomogao našoj planeti da izađe iz ledenog doba, pišu u studiji naučnici Univerziteta Curtin iz australskog grada Pertha.

Krater Yarrabubba, prečnika približno 70 kilometara, teško se može identificirati zbog erozije njegove originalne strukture, ali se smatra jednim od najstarijih na Zemlji, piše u studiji objavljenoj u magazinu Nature Communications.

Do danas njegova starost nije mogla biti precizno utvrđena, ali je naučnicima iz Pertha to pošlo za rukom zahvaljujući metodi ultrapreciznog datiranja ionskom mikrosondom visoke rezolucije.

Meteorit probio ledenu koru

U istraživanju su ciljali mineralna zrnca koja su procesom rekristalizacije “zapisala” šok nastao udarcem, navode u studiji, prenosi Hina.

Zaključili su da je krater Yarrabubba formiran prije 2,229 milijardi godina.

Taj datum poklapa se sa završetkom ledenog doba, koje je poznato kao ono u kojem je Zemlja bila snježna kugla.

Naslage su geološki dokazi o postojanju lednika na Zemlji prije 2,4 i 2,2 milijarde godina.

Najmlađa takva naslaga pronađena je u Južnoafričkoj Republici i odgovara starosti Yarrabubbe, kazao je Timmons Erickson iz američke svemirske agencije NASA-e, glavni voditelj studije.

Starosna dob Yarrabubbe poklapa se s vremenskom granicom naslaga iz paleoproterozoika s područja Rietfontein u Južnoafričkoj Republici.

Naučnici su na osnovu numeričkih simulacija zaključili da je meteorit udario u smrznuti krajolik i probio ledenu koru debelu pet kilometara te u atmosferu izbacio nevjerovatnu količinu vodene pare, do 500 milijardi tona.

Asteroid koji je uništio dinosaure

To izbacivanje vodene pare, “plina s efektom staklenika daleko snažnijeg od ugljen-dioksida”, izazvalo je zagrijavanje i tako pomoglo Zemlji da izađe iz tog ledenog doba.

Riječ je o neobičnom scenariju jer se većina udara meteorita općenito povezuje sa zahlađenjem, a najpoznatiji primjer za to jest asteroid koji je udario u Yucatan u Meksiku i zadao smrtnu presudu dinosaurima prije otprilike 66 miliona godina.

Erickson priznaje da su njihova istraživanja zasad na nivou pretpostavke i kaže da se nada da će “potaći druge naučnike da istraže klimatske posljedice udara” u tom ledenom razdoblju.

Izvor: Agencije