Google: Umjetna inteligencija ima i negativne posljedice

Umjetna inteligencija, Robot
Praktično svaka nova mašina koju je napravio čovjek ima neki stepen autonomije i samostalnog rada (EPA)

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai pozvao je na uravnoteženi pristup reguliranju umjetne inteligencije, poručujući europskoj publici da ova tehnologija donosi korist, ali ima i “negativne posljedice”.

Pichaievi komentari dolaze u trenutku kada zakonodavci i vlade razmišljaju o postavljanju ograničenja na način na koji se koristi umjetna inteligencija, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Nema sumnje da umjetnu inteligenciju treba regulirati. Pitanje je kako tome najbolje pristupiti”, rekao je Pichai u govoru u istraživačkom centru u Bruxellesu.

Međunarodno usklađivanje pravila

Napomenuo je da vlade moraju igrati važnu ulogu i da će Europska unija i SAD započeti s izradom svojih pristupa reguliranju i presudno će biti “međunarodno usklađivanje” eventualnih pravila, no nije dao konkretne prijedloge.

Pichaievi komentari sugeriraju da se kompanija možda nada da će spriječiti širu akciju EU-a u borbi protiv ove tehnologije.

Unija je bila među agresivnijim regulatorima velikih tehnoloških firmi, a taj pristup su preuzele i američke vlasti u istrazi dominacije kompanija poput Googlea, Facebooka i Amazona.

Izvor: Agencije