Otkriven najstariji materijal na Zemlji

Meteorit sadrži najstarije čestice prašine koje su se formirale u zvijezdama koje su sjale davno prije formiranja Sunčevog sistema (EPA)
Meteorit sadrži najstarije čestice prašine koje su se formirale u zvijezdama koje su sjale davno prije formiranja Sunčevog sistema (EPA)

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson, koji je 1969. pao na jugoistoku Australije, prenosi agencija Hina.

Pojasnili su da meteorit sadrži najstarije čestice prašine koje su se formirale u zvijezdama što su sjale davno prije formiranja Sunčeva sustava.

Starost čestica zvjezdane prašine ustanovili su tako što su dijelove meteorita samljeli u prah te ih potom izmjerili kad je prašina izložena kozmičkim zrakama.

Zrnca od dva do 30 mikrometara

Mljevenjem dijelova meteorita nastaje forma nalik pasti, pojasnila je Jennika Greer iz čikaškog muzeja Field, dodavši da se pasta nakon toga razgradi u kiselini, a od nje ostane zvjezdana prašina. 

Stručnjaci su zaključili da su neka zrnca stara između 4,6 i 4,9 milijarda godina, a, usporedbe radi, pretpostavlja se da je Sunce staro 4,6, a Zemlja 4,5 milijarda godina.

U konačnici su ustanovili da je najstariji element otkrivene prašine star približno 7,5 milijarda godina, prenosi agencija. 

Zrnca su sitna, veličine od dva do 30 mikrometara.

‘Predsolarna zrnca’

Američki i švicarski znanstvenici pojedinosti svog istraživanja objavili su u znanstvenom časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Glavni autor studije Philipp Heck, kustos čikaškog muzeja Field i izvanredni profesor na Sveučilištu u Chicagu, pojasnio je da se, kada zvijezda umre, njezine čestice rasprše po svemiru.

Ta “predsolarna zrnca” potom postaju dijelovima novih zvijezda, planeta, mjeseca i meteora, navodi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO