FER osniva prvi Centar za umjetnu inteligenciju u Hrvatskoj

Iz FER-a ističu da su studenti vrlo zainteresirani za to područje (EPA)

Zagrebački FER osniva prvi Centar za umjetnu inteligenciju u Hrvatskoj, koji će biti centralna institucija za koordiniranje aktivnosti na području razvoja umjetne inteligencije, a rad će posvetiti iskorištavanju umjetne inteligencije u društveno odgovorne svrhe, saopćili su u srijedu s FER-a.

“U 15. stoljeću pismenost je bila rijetka vještina, pretežito zbog slabe dostupnosti knjiga. Gutenbergov stroj promijenio je tijek povijesti na sličan način kao što to danas čini umjetna inteligencija. FER želi nastaviti svoju ulogu predvodnika u promicanju i razvoju napredne i sigurne umjetne inteligencije, u okvirima etike, na dobrobit svih građana Hrvatske i svijeta”, rekao je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Gordan Gledec, prenosi Hina.

Osnivanje Centra na FER-u, prvog takve vrste u Hrvatskoj, motivirano je željom za dijeljenjem znanja i pružanjem podrške svima kojima su te teme značajne, na tragu preporuka o razvoju i primjeni umjetne inteligencije koje je ove godine donijela Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pozitivna primjena umjetne niteligencije

Gledec je istakao da preduzeća koja razvijaju nove proizvode zasnovane na umjetnoj inteligenciji moraju aktivno ulagati u istraživanje i razvoj, a mali broj hrvatskih preduzeća može sebi priuštiti formiranje posebnih odjela za tu svrhu.

Takvim preduzećima, dodao je, partnerstvo s naučno-istraživačkom institucijom poput FER-a logičan je i ekonomičan izbor.

Jedna od misija Centra jest i edukacija šire javnosti o mogućnostima pozitivne primjene umjetne inteligencije.

Na tom području FER iza sebe ima već uspješne projekte, poput razvoja sistema za zaštitu od kibernetičkih prevara, povećanja sigurnosti vožnje tramvaja i povećanja produktivnosti uzgoja krompira.

Iz FER-a ističu da su studenti vrlo zainteresirani za to područje, pa su umjetna inteligencija i mašinsko učenje neki od popularnijih kolegija s preddiplomskog i diplomskog studija, dok studenti koji se bave tim područjem ponude za poslove primaju već tokom studija.

Izvor: Agencije