Sedam kompanija želi graditi bugarsku nuklearku

Nuklearna elektrana, Reaktor
Trenutno jedina nuklearka u Bugarskoj snabdijeva energijom 35 posto države (EPA)

Sedam međunarodnih grupa izrazilo je zanimanje da postanu strateški partneri za izgradnju druge nuklearne elektrane u Bugarskoj, izjavila je u utorak bugarska ministrica energetike Temenuška Petkova.

Ona je kazala da su ponude za ulaganje u projekt vrijedan 10 milijardi eura predali ruski Rosatom, kineski CNNC, korejski Hidro&Nuclear Power co, češki Vitkovice, kao i dvije bugarske kompanije i jedna registrirana u Njemačkoj, prenosi Tanjug agenciju AP.

Kako je rekla Petkova, sudionicima neće biti ponuđene državna ili korporativna kreditna jamstva ili preferencijalne cijene otkupa električne energije i dodala da će lista kandidata biti skraćena za 90 dana.

Zanimanje za financiranje nuklearke kapaciteta 2.000 megavata u blizini Belena na Dunavu, kao i opskrbu opremom pokazali su i General Eletric i francuski Framatome.

Dva sovjetska reaktora

Bugarska je od tog projekta odustala 2012. godine, nakon što nije uspjela pronaći investitore i priklonila se pritisku Zapada da umanji gotovo ukupnu energetsku ovisnost o Rusiji.

Međutim, dobila je dva unaprijed plaćena reaktora od 1.000 megavata od ruskog Atomstrojekporta.

Kasniji pokušaji prodaje opreme nisu uspjeli, što je dovelo do prošlogodišnjeg glasovanja u Parlamentu za oživljavanje projekta.

Trenutačno jedina nuklearka u Bugarskoj radi s dva sovjetska reaktora od 1.000 megavata i opskrbljuje energijom 35 posto države.

Izvor: Agencije