Tetra Pak uvodi papirne slamčice u Evropi

Ove slamčice će biti dostupne za dva manja kartonska pakovanja (Tetra Pak)

Multinacionalna kompanija Tetra Pak, koja od 1960-ih ima fabriku i u Srbiji, objavila je kako su njeni kupci iz Evrope počeli testiranje papirnih slamčica za napitke.

Time je postala prva kompanija u regiji koja se bavi izradom kartonske ambalaže koja nudi ovakvu vrstu slamčica za napitke, navodi se u saopćenju.

Kompanija je, također, najavila kako namjerava objelodaniti i podijeliti svoje inovacije u oblasti papirnih slamčica kako bi podržala saradnju u okviru industrije s ciljem pronalaženja alternativa plastičnim slamčicama za jednokratnu upotrebu.

“Ovo je važan korak u ostvarivanju naše vizije da isporučujemo ambalažu koja je u potpunosti proizvedena od ambalažnih materijala biljnog porijekla, doprinoseći na taj način kreiranju cirkularne ekonomije s niskom emisijom ugljen-dioksida i srodnih plinova”, izjavio je Adolfo Orive, predsjednik i generalni direktor kompanije.

Inovacije kao javno vlasništvo

Dodao je kako je firma Tetra Pak odlučila da ne traži zaštitu patenata na brojna tehnička unapređenja koja je provela na opremi i materijalima, već da, umjesto toga, podijeli svoje inovacije kao javno vlasništvo.

Nove papirne slamčice izrađene su od FSC certificiranog papira i mogu se reciklirati zajedno s ostatkom ambalaže.

U početnoj fazi ove slamčice će biti dostupne samo za dva manja kartonska pakovanja, koja se najčešće koriste za pakovanje mliječnih proizvoda i sokova za djecu: Tetra Brik® Aseptic 200 Base i Tetra Brik® Aseptic 200 Base Crystal.

Testiranje papirnih slamčica počet će na ograničenim količinama, uz postepeni rast proizvodnih kapaciteta, u fabrici za proizvodnju slamčica u portugalskom Lisabonu.

Izvor: Agencije