Tetra Pak uvodi papirne slamčice u Evropi

Ove slamčice će biti dostupne za dva manja kartonska pakovanja (Tetra Pak)
Ove slamčice će biti dostupne za dva manja kartonska pakovanja (Tetra Pak)

Multinacionalna kompanija Tetra Pak, koja od 1960-ih ima fabriku i u Srbiji, objavila je kako su njeni kupci iz Evrope počeli testiranje papirnih slamčica za napitke.

Time je postala prva kompanija u regiji koja se bavi izradom kartonske ambalaže koja nudi ovakvu vrstu slamčica za napitke, navodi se u saopćenju.

Kompanija je, također, najavila kako namjerava objelodaniti i podijeliti svoje inovacije u oblasti papirnih slamčica kako bi podržala saradnju u okviru industrije s ciljem pronalaženja alternativa plastičnim slamčicama za jednokratnu upotrebu.

“Ovo je važan korak u ostvarivanju naše vizije da isporučujemo ambalažu koja je u potpunosti proizvedena od ambalažnih materijala biljnog porijekla, doprinoseći na taj način kreiranju cirkularne ekonomije s niskom emisijom ugljen-dioksida i srodnih plinova”, izjavio je Adolfo Orive, predsjednik i generalni direktor kompanije.

Inovacije kao javno vlasništvo

Dodao je kako je firma Tetra Pak odlučila da ne traži zaštitu patenata na brojna tehnička unapređenja koja je provela na opremi i materijalima, već da, umjesto toga, podijeli svoje inovacije kao javno vlasništvo.

Nove papirne slamčice izrađene su od FSC certificiranog papira i mogu se reciklirati zajedno s ostatkom ambalaže.

U početnoj fazi ove slamčice će biti dostupne samo za dva manja kartonska pakovanja, koja se najčešće koriste za pakovanje mliječnih proizvoda i sokova za djecu: Tetra Brik® Aseptic 200 Base i Tetra Brik® Aseptic 200 Base Crystal.

Testiranje papirnih slamčica počet će na ograničenim količinama, uz postepeni rast proizvodnih kapaciteta, u fabrici za proizvodnju slamčica u portugalskom Lisabonu.

Izvor: Agencije


Povezane

Malo turističko mesto Medulin prva je jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je odlučila da provede evropsku direktivu o smanjenju uticaja  plastičnih proizvoda na životnu sredinu. Odluka o zamjeni plastičnih kartonskim proizvodima finansijski će ih kratkoročno više koštati, ali dugoročno – kažu da su na dobitku.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO