Video: Raketa Falcon Heavy sa 24 satelita lansirana u svemir

Ovo je treći let najjače rakete današnjice, ali prvi u okviru misije američkog Ministarstva odbrane (Reuters)

Američka kompanija SpaceX lansirala je svoju najveću raketu Falcon Heavy, opremljenu svemirskim atomskim satom i solarnim jedrom, koja je u svemir ponijela 24 istraživačka satelita, ali i kapsulu s pepelom 150 preminulih ljudi.

AP prenosi da je u pitanju treći let najjače rakete današnjice, ali prvi u okviru misije američkog Ministarstva odbrane.

Navodi se da jedan od satelita koji Falcon Heavy nosi u orbitu Zemlje na sebi ima NASA-in atomski sat “Deep Space”, koji bi trebalo promijeniti način navigacije kroz svemir. 

Musk: Najteže lansiranje rakete

Amerčka agencija prenosi da se na letjelici nalazi i metalna kapsula s pepelom 150 preminulih osoba, čije su porodice željele da njihovi posmrtni ostaci počivaju u svemiru.

Prema riječima osnivača i izvršnog direktora SpaceX-a Elona Muska, bilo je to njihovo “najteže lansiranje rakete”.

Naveo je da su sateliti morali biti postavljeni u tri različite orbite i da je trebalo nekoliko sati da ih sve oslobode.


[NASA via Storyful]

Neuspješan spust centralne rakete

Nakon tri minute i 30 sekundi leta, gornja faza rakete se odvojila od centralnog potisnika te je nastavila dalje u prvu od nekoliko orbita.

Centralna potisna raketa se potom počela spuštati na dron-brod u Atlantskom okeanu, ali je imala samo 50 posto šanse za uspjeh, zbog pretjerano visoke energije tokom povratka na Zemlju.

Na kraju ipak nije sletjela na dron-brod, a kada je pala u vodu nedaleko od njega, vidjela se eksplozija.

Raketa Falcon Heavy prvi put je lansirana u februaru 2018. godine.

Izvor: Agencije