Procurili podaci više od 540 miliona korisnika Facebooka

Firma UpGuard je otkrila veliko skladište podataka na neosiguranom serveru Amazona (EPA)

Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika internetske društvene mreže Facebook mjesecima su bile javno vidljive, pokazala je istraga kompanije zadužene za sigurnost na internetu, prenose agencije.

Firma UpGuard je tokom rutinske kontrole otkrila veliko skladište podataka na neosiguranom serveru Amazona koji je koristila jedna meksička firma za društvene mreže.

Najveći dio informacija koje su sadržavale imena, komentare, reakcije i identifikacijske brojeve bio je o posjetiteljima stranice Cultura Colectiva.

Ta stranica saopćila je kako su podaci sakupljeni iz interakcije s korisnicima.

Privatni podaci, kao što su mail adrese i lozinke, nisu bili na navedenom serveru, jer Cultura Colectiva nema pristup takvim informacijama o korisnicima.

Niz incidenata

Facebook je saopćio kako njegova pravila ne dozvoljavaju da se podaci sa te društvene mreže čuvaju u javno dostupnim bazama te kako su navedeni podaci uklonjeni sa servera.

Ovo je posljednji u nizu incidenta vezanih za otkrivanje povjerljivih i ličnih podataka kompanije iz SAD-a.

Krajem marta Facebook je objavio kako su zaposleni u toj kompaniji imali pristup šiframa od približno 600 miliona korisnika.

U septembru prošle godine, zbog sigurnosne greške, procurile su informacije o 50 miliona korisnika ove društvene mreže, a početkom 2018. godine otkriveno je kako je kompanija Cambridge Analitica sakupljala podatke miliona korisnika.

Izvor: Agencije