Austrijska Vlada uvela digitalni porez

Od novog poreza Vlada očekuje dodatne prihode u visini od 200 miliona eura (EPA)

Austrijska Vlada usvojila je u srijedu odluku o uvođenju novog poreza na preduzeća koja posluju preko interneta, što će posebno pogoditi Google, Facebook i druge globalne digitalne kompanije.

Odluka Vlade predviđa porez na online prihode od marketinga te proširenje poreza na uvoz robe kupljene preko interneta.

Od novog poreza Vlada očekuje dodatne prihode u visini od 200 miliona eura, od čega će najmanje 15 miliona eura biti namenjeno za jačanje i digitalizaciju austrijskih medija.

Predviđeno je i uspostavljanje fonda za digitalizaciju.

Kao i u štampanim medijima

Porez na prihod od online marketinga u visini od pet posto pogodit će kompanije kao što su Google ili Facebook, koje širom svijeta imaju promet u visini od više od 750 miliona eura, od kojih oko 25 miliona eura u Austriji.

Što se trgovine preko interneta tiče, radi se, prije svega, o pogrešno deklariranoj robi iz Kine, koja se prodaje preko Amazona i drugih prodajnih portala.

Ta roba će biti tretirana kao roba kupljena u takozvanim trećim zemljama te se ukida granica od oslobađanja od poreza za robu vrijednosti do 22 eura.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz rekao je, nakon sjednice Vlade u Beču, da se odlukom uklanja nepravda u ophođenju prema tradicionalnim digitalnim preduzećima.

Ministar finansija Hartwig Loeger ukazao je da će porez na reklamiranje preko interneta biti kao i u štampanim medijima – pet posto.

Neuspjeh Evropske unije

Kurz je kazao da se ne radi o mjeri protiv digitalnih modela poslovanja, koje je okarakteriziro kao dodanu vrijednost, ali je istakao da je neophodno da se i digitalna oblast uredi kao što je to slučaj u svim ostalim.

Vicekancelar Heinz-Christian Strache izrazio je zadovoljstvo što će ubuduće i internet giganti morati plaćati porez.

“To što Evropa nije, Austrija je uspjela”, poručio je Loeger, osvrnuvši se na neuspješne pokušaje uvođenja “digitalnih” poreza na nivou Evropske unije.

Izvor: Agencije