Tesla: Jednim punjenjem od Los Angelesa do San Francisca

Iz kompanije su najavili i brže punjenje baterije (EPA)

Iz kompanije Tesla su objavili kako su povećali domet Modela S na 595, a Modela X na 523 kilometra jednim punjenjem – omogućavajući tako vožnju od Los Angelesa do San Francisca jednim punjenjem, prenosi porrtal Tech Crunch.

Ovim povećanjem oboren je prethodni rekord dometa vožnje jednim punjenjem, koristeći pri tom istu bateriju (100 kilovat sati – kWh), saopćeno je iz kompanije.

Također je najavljen novi adaptivni sistem suspenzije u modu vožnje, koji se zove “Ludicrous Mode” (mod koji omogućava naglo ubrzanje).

Oba modela sada posjeduju posljednju tehnologiju, saopćeno je iz Tesle.

Kombinirajući optimizirani sinkroni reluktantni motor s trajnim magnetima, silikonsku karbidnu energetsku elektroniku i unaprijeđeni sistem podmazivanja, hlađenje, bolji dizajn ležajeva i konstrukcije zupčanika, novi automobili mogu ostvariti efikasnost veću od 93 posto, piše u saopćenju Tesle.

Brže punjenje baterije

Uparivanjem permanentnog magnetnog motora sprijeda s indukcijskim motorom iza, oba modela postižu deset posto bolje rezultate u dometu – nudeći performanse u dva pravca, jer energija izlazi iz baterija tokom ubrzanja, a vraća se nazad tokom regenerativnog kočenja.

Iz kompanije su, također, najavili brže punjenje na V3 i V2 punjačima od 200 i 145 kWh, što bi trebalo prepoloviti vrijeme potrebno da se automobil napuni.

Poboljšanja suspenzije pomažu povećanju performansi.

Kompanija je dodala potpuno adaptivno prigušivanje, pružajući tako bolji osjećaj vožnje na autoputu ili u vožnji autopilota.

Novi modeli, također, smanjuju otpornost tako što poboljšanim sistemom izjednačavanja drže automobil niže na zemlji.

Izvor: Agencije