Samsung ulaže 116 milijardi dolara u čipove za nove tehnologije

U Samsungu ističu da će ulaganje u čipove rezutirati otvaranjem 15.000 radnih mjesta (AP)

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics namjerava do 2030. godine uložiti 116 milijardi dolara u razvoj čipova za nove tehnologije, poput mobilnih mreža nove generacije, umjetne inteligencije i visoko automatiziranih vozila, kako bi smanjila ovisnost o nestabilnom tržištu memorijskih čipova.

Globalni proizvođači poluvodiča utrkuju se u proizvodnji novih moćnih čipova koji će poduprijeti nove tehnologije.

U martu je američka Nvidia za 6,8 milijardi dolara kupila izraelskog projektanta čipova Mellanox, koji bi joj trebao pomoći u razvoju poslovanja s podatkovnim centrima i umjetnom inteligencijom.

Čipovi za umjetnu inteligenciju

Zahvaljujući Samsungu, Južna Koreja najveći je proizvođač memorijskih čipova u svijetu, a njegovo aktualno okretanje čipovima za umjetnu inteligenciju i ostale nove tehnologije rezultat je, između ostalog, snažnih oscilacija u inozemnoj potražnji.

Iz južnokorejskog elektroničkog diva su u srijedu izvijestili da će od planiranih 133.000 milijardi wona (116 milijardi dolara) ulaganja u idućem desetljeću 73.000 milijardi wona (56 milijardi dolara) biti usmjereno u istraživanje i razvoj, a preostalih 60.000 milijardi wona (60 milijardi dolara) u proizvodnu infrastrukturu.

“Očekuje se da će investicijski plan pomoći kompaniji da ostvari svoj cilj i do 2030. godine postane prva u svijetu ne samo u segmentu memorijskih poluvodiča, već i u segmentu logičkih čipova”, navodi se u saopćenju.

Otvaranje 15.000 radnih mjesta

Iako nisu objavili planirane iznose za pojedine segmente proizvodnje poluvodiča, analitičari podsjećaju da je više od polovine njihovih ukupnih kapitalnih izdataka obično usmjereno na memorijske čipove.

U kompaniji ističu da će ulaganje u čipove rezutirati otvaranjem 15.000 radnih mjesta.

Vlada u Seulu paralelno priprema vlastiti program poticaja za sektor proizvodnje čipova umjetne inteligencije, izjavio je za Reuters nemenovani dužnosnik Ministarstva industrije, ne navodeći detalje.

Izvor: Agencije