NASA: Na Mjesecu 2024, a na Marsu 2033. godine

NASA je pod pritiskom jer je američki predsjednik za četiri godine skratio vremenski plan povratka na Mjesec (EPA)

Povratak američkih astronauta na Mjesec, najavljen za 2024. godinu, treba pripremiti dolazak prvih ljudi na Mars u 2033. godini, izjavio je direktor Američke svemirske agencije – NASA Jim Bridenstine.

“Želimo sletjeti na Mars 2033. godine”, rekao je on na saslušanju u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, prenose agencije.

“Slijetanje na Mars možemo unaprijediti tako što ćemo unaprijediti slijetanje na Mjesec. Mjesec je pokusni poligon”, dodao je bivši republikanski zastupnik, kojeg je imenovao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Američka svemirska agencija je pod pritiskom od prošle sedmice, kada je američki predsjednik, preko svog potpredsjednika Mikea Pencea, za četiri godine skratio vremenski plan povratka na Mjesec, sa 2028. na 2024. godinu, što će biti posljednja godina drugog Trumpovog mandata ako ga osvoji.

Troškovi će se znati 15. aprila

Misija na Mars će trajati najmanje dvije godine, jer samo za let do Crvene planete treba šest mjeseci, a let na Mjesec traje tri dana.

Let i povratak sa Marsa moguć je samo kada je planeta na istoj strani Sunca kao i Zemlja, što otprilike biva svakih 26 mjeseci i dogodit će se 2031. godine, zatim 2033. godine…

Na pitanje predsjednice Odbora za nauke Zastupničkog doma Eddie Bernice Johnson koliko će sve skupa koštati, prvi čovjek NASA-e je rekao kako će ih obavijestiti do 15. aprila.

Izvor: Agencije