Video: NASA šalje mali helikopter na Mars

[Youtube/NASA Jet Propulsion Laboratory]

Iz NASA-e je potvrđeno da će u sklopu slijedeće rover misije na Mars 2020, poslati i mali autonomni helikopter, takozvani Mars Helicopter.

Mali helikopter težak je oko 1,8 kilograma, a snjim se želi testirati mogućnosti letenja u tankoj Marsovoj atmosferi.

Novi Marsov rover, na površinu crvenog planeta bi trebao sletjeti u augustu 2021. godine.

Ukoliko se helikopter pokaže uspješnim, to bi trebalo otvoriti potpuno nove mogućnosti robotskih istraživanja Marsa, koja su trenutno ograničena na kopnena vozila.

“Helikopteri otvaraju vrata nove vrste istraživanja Marsa”, izjavio je Havard Grip, vođa kontrole leta i aerodinamike u timu Mars Helicoptera tokom nedavne prezentacije grupe FISO (Future In-Space Operations).

Kamera visoke rezolucije

U budućnosti, neke naprednije verzije ovih letjelica, roverima će služiti kao izviđači koji će mapirati teren kojim bi se trebali kretati, ili će samostalno vršiti istraživanja. NASA Mini Helicopter posjeduje komunikacijsku opremu, malu sunčevu ploču, punjive litij-ionske baterije, grijače koji će čuvati elektroniku u hladnim Marsovim noćima, te navigacijsku kameru.

Helikopter nije opremljen naučnim instrumentima, ali posjeduje kameru visoke rezolucije. Nakon slijetanja na Mars biti će pričvršćen za rover oko dva mjeseca, nakon čega će ga poslati u prve kratke letove u trajanju od najviše 90 sekundi do visine od maksimanih pet metara.

Testiranja u specijalnim komorama

Kratki letovi će se provoditi na udaljenostima između 100 metara i jednog kilometra od rovera, a Marsov rover će služiti kao repetitor za komunikaciju između helikoptera i kontrole na Zemlji. 

Rover je već uspješno testiran u specijalnim komorama, u kojima je NASA simulirala uslove na Marsu, ali uspije li helikopter letjeti na Marsu, to će biti veliki uspjeh jer tamo atmosfera iznosi samo 12 posto Zemljine na nivou amora. Zbog toga je niski let na Marsu jednak letenju na Zemlji na visinama od trideset kilometara.

Kako bi se stvorio dovoljan potisak, Mars Helicopter posjeduje dva rotora dužine od 1,2 metra, koji se vrte brzinom od 2.400 okretaja u minuti.

NASA-in Jet Propulsion Laboratory objavio je video animaciju helikoptera u akciji.

Izvor: Agencije