Sveukupna uvezanost obilježila 2019. godinu

Mobilne mreže pete generacije omogućit će dosad nezamislivo povezivanje uređaja (EPA)

Godina iza nas ostat će upamćena kao početak sveukupne povezanosti zahvaljujući uvođenju 5G mobilnih mreža širom svijeta, tehnologije koja će prije nego kasnije omogućiti da gotovo svaki moderni uređaj bude na neki način međusobno povezan.

Iako već postoje raznorazni pametni uređaji koji imaju vezu s internetom, zahvaljujući mobilnim mrežama pete generacije, “povezanost” neće biti izuzetak nego standard, bez obzira na to je li riječ o običnom frižideru ili naprednom sistemu upravljanja saobraćajem.

Kako bi se shvatio obim mogućnosti tih mreža, dovoljno je uzeti u obzir da su 5G sistemi u odnosu na 4G generaciju napredniji od 10 do 100 puta, odnosno i do hiljadu puta u odnosu na 3G mrežu, koja je do ove godine bila aktuelna u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući toj tehnologiji, moći će se ostvariti bežični prenos podataka i do deset gigabita u sekundi. U praksi, to znači da će biti potrebna sekunda ili dvije da bi se, primjera radi, s interneta skinuo jedan film.

Prednost te tehnologije jest u tome što neće biti fokusirana samo na unapređenje konvencionalnih servisa i usluga usmjerenih na korisničke aktivnosti, kao što su govorni pozivi, slanje SMS-poruke ili “surfanje” internetom.

Novine 5G tehnologije

Najveća novina koju donose 5G mreže jest prirodna podrška za masovne i kritične mašinske komunikacije, poznate još i kao M2M (Machine-to-Machine) komunikacije. Ta vrsta komunikacija, koja obuhvata senzorske mreže u aplikacijama Internet of Things (Internet stvari), praktično bi trebala omogućiti da precizno mjerimo i profiliramo razne procese u svakodnevnom životu i na osnovu toga preciznije i optimalno planiramo postojeće resurse i napravimo iskorake u smislu zaštite životne sredine i, najopćije, da se poravnamo s ciljevima održivog razvoja definiranim kroz 17 ciljeva UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj, pojasnio je za Al Jazeeru Aleksandar Mastilović, stručni savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine.

Tu se javljaju razni novi servisi iz sfere Pametnih gradova, Pametne industrije 4.0, Pametnih automobila i mnoge druge potpuno nove aplikacije koje nas čekaju u sljedećim godinama.

Samsungov Galaxy S10 5G telefon je prvi predstavljeni komercijalno dostupni mobitel koji podržava 5G mreže

Iako Internet stvari postoji već godinama, zahvaljujući 5G mrežama, tek će biti otključan njegov puni kapacitet i dovest će se do lakšeg i boljeg života za građane, dok će istovremeno omogućiti nove poslovne prilike za preduzetnike.

Prateći primjenu 5G mreža, ovu godinu obilježilo je i konkretno pojavljivanje mobilnih uređaja koji će moći potpuno iskoristiti kapacitete nove tehnologije, a za koji su, kako je pojasnio Krunoslav Ćosić, urednik na portalu Portofon.com i vlasnik više od 1.750 mobitela, godinama bili najavljivani.

Led je probio južnokorejski gigant Samsung, koji je u aprilu službeno u prodaju pustio Galaxy S10 5G, što je bio prvi komercijalno dostupni mobilni telefon s petom generacijom komunikacijske tehnologije na svijetu.

Savitljivi telefoni

Govoreći o tehnološkim dostignućima na polju mobilnih telefona, 2019. ostat će upamćena i po pojavi savitljivih telefona, koji su većinski predstavljeni na ovogodišnjem Mobile World Congressu u Barceloni.

Iako su određeni proizvođači imali “porođajnih muka” sa svojim uređajima (poput Samsunga i njegovog Galaxy Folda), izlaskom na tržište takvi telefoni postali su realnost.

Osim što će 5G omogućiti bolju komunikaciju među ljudima i između raznih uređaja, ta tehnologija učinit će automobile pametnijima, a putovanja sigurnijima.

Automobili koji sami sobom upravljaju već mogu vidjeti i razmišljati, ali novija tehnologija koja uskoro kreće na 5G mrežama obećava da će im pružiti još jednu naprednu vještinu: mogućnost da razgovaraju jedni s drugima, ali i sa semaforima i drugom cestovnom opremom, što će im poboljšati funkcionalnost i sigurnost.

5G tehnologija će vožnju učiniti sigurnijom

Automobili neće samo emitirati svoju lokaciju, brzinu i smjer, što već danas čine pomoću mreže 4G, nego će se moći i dogovarati o redoslijedu prolaska kroz raskrsnice ili pri suženju puteva, što je digitalni ekvivalent za kontakt ljudi vozača koji vide jedan drugog.

Kad je riječ o automobilima, 2019. vjerovatno će ostati zapamćena kao godina u kojoj su električna vozila istinski postala stvarna konkurencija onima s unutrašnjim sagorijevanjem, s obzirom na to da su najveći proizvođači najavili “ofanzivu” na tržište ulaganjima desetaka milijardi dolara u vozila na baterije, a neki modeli potpuno su dostupni samo u električnoj varijanti.

Korist za umjetnu inteligenciju

Posebnu korist od 5G mreža imat će umjetna inteligencija, koja će se okoristiti ogromnim količinama podataka dostupnim zahvaljujući novoj tehnologiji i, zahvaljujući mašinskom učenju, napraviti ogromne napretke.

U skladu s tim, ova godina donijela je napretke u razvoju kvantnih računara, koji drastično ubrzavaju obradu podataka.

Tako su Googleovi istraživači objavili članak u kojem kažu da su “kvantnim računarom” obavili proračun koji “tradicionalni računar” nikad ne bi mogao dovršiti, odnosno da je njihov eksperimentalni kvantni procesor za samo nekoliko minuta završio proračun na kojem bi “tradicionalni superračunar” radio hiljadama godina.

Robotika i vještačka inteligencija će imati posebnu korist od 5G tehnologije

Širenje 5G mreža i razvoj novih uređaja koji bi mogli iskoristiti puni potencijal te tehnologije usporilo je miješanje politike.

Washington je u prvoj polovini godine stavio kineski Huawei, glavnog igrača na razvoju mreža pete generacije, i 70 kompanija s kojima on sarađuje na trgovinsku crnu listu, a predsjednik Donald Trump zabranio je američkim kompanijama da koriste opremu koju proizvode oni za koje tvrdi da ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Ta vijest i nije bila veliko iznenađenje, s obzirom na to da je Trumpova administracija već neko vrijeme pokušavala američke kompanije odvratiti od korištenja opreme Huaweija.

U vezi sa sveukupnom povezanošću stručnjaci upozoravaju da smo svakim danom sve više ugroženi od hakerskih napada zlonamjernih pojedinaca i grupa i da je to jedan od bitnijih segmenata na koji će se morati obratiti posebna pažnja u nadolazećim godinama.

Unatoč određenim poteškoćama, nesumnjivo je da će godina iza nas ostati upamćena kao svojevrsna prekretnica i početak potpuno novog načina življenja.

Izvor: Al Jazeera