Naučnici kreiraju ‘kristal unutar kristala’ za nove elektronske uređaje

Budući da takvi kristali unutar kristala mogu reflektirati svjetlost pri određenim talasnim dužinama, što drugi ne mogu, mogli bi biti korišteni za bolje tehnologije prikazivanja (EPA)

Tečni kristali omogućili su nove tehnologije, poput LCD-ekrana, zahvaljujući sposobnosti da odražavaju određene talasne dužine boje.

Istraživači s Pritzkerove škole za molekularno inženjerstvo na Univerzitetu u Chicagu i Nacionalna laboratorija Argonne razvili su inovativan način vađenja tečnog “kristala u kristalu”, piše naučni portal Phys.Org

Ti novi kristali mogli bi biti korišteni za tehnologiju prikaza nove generacije ili senzore koji troše vrlo malo energije.

Budući da takvi kristali unutar kristala mogu reflektirati svjetlost pri određenim talasnim dužinama, što drugi ne mogu, mogli bi biti korišteni za bolje tehnologije prikazivanja. Njima se, također, može manipulirati temperaturom, naponom ili dodatnim hemikalijama.

Promjene temperature, npr., rezultirale bi promjenama boje, a uređaji bi trošili vrlo malo energije zato što bi to zahtijevalo samo male promjene u temperaturi ili male napone.

Izvor: Agencije