Rusija testirala svoj ‘suvereni’ internet

Svaka starosna grupa ima svoj 'okidač' pa ne postoji univerzalna poruka - ključ je u stalnom prilagođavanju poruka (EPA)
Svaka starosna grupa ima svoj 'okidač' pa ne postoji univerzalna poruka - ključ je u stalnom prilagođavanju poruka (EPA)

Rusija je završila niz testiranja kojima je provjerila može li njezin internet funkcionirati u slučaju da se razdvoji od svjetskih poslužitelja, rekao je zamjenik ministra za informiranje Aleksej Sokolov, kako prenosi Hina.

Provjera na specijalno dizajniranim mrežama trajala je nekoliko dana, a provedena je sukladno “Zakonu o suverenom internetu“, usvojenom u studenom, kao odgovor na ono što Rusija naziva “agresivnom prirodom” američke kibernetičke sigurnosne strategije.

“Naš je cilj bio omogućiti neprekinutu internetsku uslugu na ruskom teritoriju pod svim uvjetima”, rekao je Sokolov novinarima. 

Izrazio je zadovoljstvo postignutim testiranjima.  

Ishod provjere pokazao je da su vladine agencije i operateri komunikacijskih usluga spremni efikasno odgovoriti na prijetnje i osigurati da internet i komunikacija efektivno funkcioniraju”, rekao je Sokolov, kako prenosi agencija.

Cilj – stabilan rad u svim uslovima

Prema Zakonu o suverenom internetu državne institucije i sigurnosne službe, kao i teleoperateri, aplikacije za dopisivanje i e-mail moraju sudjelovati u testiranjima, koja ne utječu na internetske korisnike.

Ministarstvo informiranja izradit će izvještaj o ishodima testiranja koji će pregledati predsjednik Vladimir Putin, dodao je Sokolov.

Riječ je o tome da se u posebnim područjima ispitaju mehanizmi reagiranja na “prijetnje” stabilnom i sigurnom radu interneta u Rusiji, priopćilo je rusko ministarstvo komunikacija, prenosi Hina agenciju RIA Novosti.

Ruska javna televizija Rosija 24 objavila je da ispitivanje traje već dva tjedna na različitim razinama.

“Naša je zadaća da sve uvijek funkcionira”, ocijenio je.

Kako navodi Kremlj, zakon treba zaštititi “ruski segment” interneta u slučaju odspajanja od velikih svjetskih poslužitelja u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Putin: Slobodno i suvereno nisu u suprotnosti

Svrha je omogućiti rad državnih službi i ruskog bankovnog sektora u slučaju rata i velikih kibernetičkih napada. 

“Slobodan internet i suveren internet su dva pojma koja nisu u suprotnosti”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na prošlotjednoj godišnjoj tiskovnoj konferenciji.

Zakon treba osigurati da “imamo vlastite resurse koji se mogu aktivirati kako ne bismo bili odsječeni od interneta”, dodao je, kako navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO