Gates: Umjetna inteligencija mora biti dostupna svima

Bill Gates kaže da ne može shvatiti kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja funkcioniralo (EPA)
Bill Gates kaže da ne može shvatiti kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja funkcioniralo (EPA)

Kako tenzije između Kine i SAD-a ne jenjavaju, sve se češće mogu čuti glasine i o utrci u naoružanju između dvije države na polju umjetne inteligencije, a suosnivač Microsofta Bill Gates nedavno je rekao da ne može shvatiti kako bi razdvajanje ili ograničavanje znanstvenih istraživanja uopće funkcioniralo.

“Ne možete nositi poruke koje ćete dijeliti drugima, a koje kažu da ne smijete nekome nešto dati jer mu je baka Kineskinja. To neće funkcionirati”, istaknuo je on na konferenciji “Bloomberg’s New Economy Forum” u Pekingu, prenosi Tanjug.

SAD je dugo imao koristi od otvorenog dijeljenja rezultata znanstvenih istraživanja, što je i dalje golema prednost, posebno na polju umjetne inteligencije.

U prednosti ko ima otvoren sistem

Gates je potpuno uvjeren da za takav pristup ne postoji alternativa.

“Tko god bude imao otvoren sustav, bit će u golemoj prednosti. Možete potpuno ignorirati sve koji će pokušati zatvoriti svoje sustave”, poručio je on.

Gates je posjetio Microsoftov istraživački centar u Pekingu, koji se bavi upravo umjetnom inteligencijom.

Naglasio je da je dijeljenje rezultata znanstvenih istraživanja jedan od razloga što su zaposleni u tom centru i došli raditi za Microsoft i dodao da bi oni otišli raditi negdje drugdje da nije takvog pristupa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO