Sve više energije iz solarnih panela

Očekuje se da će troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih panela biti dodatno smanjeni (EPA)

Globalni kapacitet obnovljive energije u sljedećih pet godina trebao bi porasti za 50% zahvaljujući fotonaponskim solarnim panelima, koji će biti instalirani na kućama, zgradama i industrijskim objektima, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ukupni energetski kapaciteti, koji se temelje na obnovljivim izvorima, do 2024. bit će povećani za 1,2 teravata (TW) u odnosu na prošlogodišnjih 2,5 TW, što je ekvivalent trenutačnim ukupnim instaliranim kapacitetima električne energije u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Solarni fotonaponski paneli činit će gotovo 60% tog porasta, a vjetroelektrane na kopnu 25%, pokazuje godišnje izvješće IEA-e o globalnim obnovljivim izvorima energije.

Predviđa se da će udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije porasti s aktualnih 26% na 30% u 2024.

Pad cijena tehnologije i učinkovitije vladine politike pridonijeli su povećanju projekcija kad je riječ o razvoju kapaciteta obnovljivih izvora energije u odnosu na prošlogodišnje izvješće, navedeno je u izvješću IEA-e.

Drugi najveći izvor struje u svijetu

“Obnovljivi su izvori već sada drugi najveći izvor električne energije u svijetu, no njihov je razvoj potrebno ubrzati želimo li ostvariti dugoročne klimatske ciljeve, poboljšati kvalitetu zraka i pristup energiji. Budući da troškovi i dalje padaju, sve je više razloga za veću primjenu fotonaponskih solarnih panela”, rekao je Fatih Birol, direktor IEA-e.

Troškovi proizvodnje električne energije iz fotonaponskih solarnih sustava instaliranih na kućama, poslovnim zgradama i industrijskim objektima već su pali ispod maloprodajnih cijena struje u većini zemalja.

Očekuje se da će troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih fotonaponskih panela biti dodatno smanjeni za 15 do 35% do 2024. godine, što primjenu te tehnologije čini još zanimljivijom, procijenili su stručnjaci IEA-e.

No, potrebne su reforme politika i tarifa u tom području da bi se zajamčio održiv rast fotonaponske solarne energije te da bi se izbjegli poremećaji na tržištima, kao i povećanje cijena struje, navedeno je u izvješću.

Izvor: Agencije