Teheran se ne obazire na američke prijetnje zbog svemirskog programa

Zarif je istakao da je 'ekonomski terorizam' SAD-a povrijedio iranski narod i izazvao napetosti u regiji (AP)

Iran će nastaviti s razvojem svemirskog programa, uprkos američkim upozorenjima na još veću ekonomsku i političku izolaciju, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, uz napomenu da ne postoji nijedan međunarodni zakon koji bi ga spriječio u tome.

Zarif, koji se nalazi u bilateralnoj posjeti New Delhiju, rekao je za agenciju Reuters da nije isključeno da Iran napusti nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali da to nije jedina opcija koju Teheran razmatra.

Prema Rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom je reguliran nuklearni sporazum iz 2015. godine, Iran je pozvan da se suzdrži od razvoja balističkih projektila.

Iran je usključio mogućnost pregovora s Washingtonom u vezi svojih vojnih kapaciteta, naročito programa razvoja projektila koji vodi Islamska revolucionarna garda, koji nije obuhvaćen nuklearnim sporazumom.

Pompeo zaprijetio Teheranu

Pozivajući se na invaziju Iraka na Iran 1980. godine, izvedenu uz podršku SAD-a, Teheran insistira da je njegov program pokrenut isključivo zbog odbrane zemlje od reagionalnih prijetnji.

Također, Iran negira da razvija program nuklearnog naoružanja, uprkos sumnjama na Zapadu.

Ranije ovog mjeseca je američki državni sekretar Mike Pompeo Iranu poslao upozorenje da njegovo planirano lansiranje tri svemirske rakete narušava Rezoluciju UN-a, jer i one koriste tehnologiju interkontinentalnih balističkih projektila.

“SAD neće mirno posmatrati destruktivnu politiku iranskog režima prema međunarodnoj stabilnosti i sigurnosti. Savjetujemo režimu da razmotri ova provokativna lansiranja i zamrzne sve aktivnosti koje se odnose na balističke projektile kako bi izbjegle dublju ekonomsku i diplomatsku izolaciju”, naveo je Pompeo.

U novembru je zamjenik iranskog ministra odbrane, general Qassem Taqizadeh, izjavio da će Iran uskoro u svemir lansirati tri satelita domaće proizvodnje.

Američki predsjednik Donald Trump prošle godine je napustio iranski nuklearni sporazum, koji je dogovorio njegov prethodnik Barack Obama.

Od tada je uveo sankcije s ciljem da oslabi iransku ekonomiju.

Završna faza izrade satelita

U julu 2017. godine Iran je lansirao raketu Simorgh, koja, kako tvrdi, može poslati satelite u svemir, što je Washington ocijenio provokativnim.

U tom istom mjesecu SAD je Iranu uveo nove ekonomske sankcije zbog programa balističkih projektila.

Početkom ovog mjeseca iranski Univerzitet tehnologije Amirkabir potvrdio je da je u završnoj fazi izrade satelita Payam, koji će biti opremljen sa četiri kamere, a koji će, kako kažu, biti korišten za poljoprivredne, šumske i ostale miroljubive namjene.

Satelit težak oko 100 kilograma u svemir bi trebao biti lansiran raketom Simorgh, a špekulira se da bi se to moglo desiti u februaru, kada će biti proslavljena 40. godišnjica Islamske revolucije u Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije