Prihodi Facebooka skočili 30 posto, broj korisnika raste

U cijeloj prošloj godini prihodi Facebooka dostigli su 27,6 milijardi dolara (EPA)

Facebook je u posljednjem tromjesečju prošle godine ostvario prihod od 8,8 milijardi dolara, 51 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit više nego udvostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dostigla je u četvrtom kvartalu prošle godine 3,56 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju godinu dana prije iznosila 1,56 milijardi dolara.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli 53 posto, na 8,63 milijarde dolara.

Žestoka konkurencija Snapchata i YouTubea

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine 84 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su godinu prije iznosili 80 posto.

Oglašivači preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji, također, svakodnevno privlače milione posjetitelja.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju proteklog tromjesečja 1,86 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, što je 17 posto više nego godinu prije.

Dnevno je, pak, tu društvenu mrežu koristilo 1,23 milijardi korisnika, 18 posto više nego godinu ranije.

Od svih dnevnih korisnika Facebooka, njih 1,15 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 23 posto više nego godinu dana prije.

Snažan rast prihoda od oglašavanja umirio je ulagače, jer ih je nedavno uznemirila poruka iz kompanije da će se rast prihoda vjerovatno značajno usporiti zbog ograničenog broja oglasa koje Facebook može prikazati korisnicima a da ih ne odvrati od korištenja mreže.

U cijeloj prošloj godini prihodi Facebooka dostigli su 27,6 milijardi dolara, što je 54 posto više nego godinu dana prije.

Čista dobit 10,2 milijarde dolara

Pri tome je čista dobit skočila 177 posto, na 10,2 milijarde dolara.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu na Wall Streetu više od dva posto.

Pritom ulagače nije uznemirila ni vijest da je sud u Teksasu presudio da Facebook, odnosno njegov virtualni odjel Oculus, mora platiti 500 miliona dolara kompaniji ZeniMax Media jer je Oculus od nje ukrao tehnologiju, navodi Hina.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada