U nedjelju potpuno pomračenje Mjeseca

Naredno potpuno pomračenje Mjeseca predviđa se tek u maju 2021. godine (EPA)
Naredno potpuno pomračenje Mjeseca predviđa se tek u maju 2021. godine (EPA)

Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u jednoj ravni tokom vikenda, kada se očekuje potpuno pomračenje Mjeseca, jedino u ovoj, ali i narednoj godini.

Istovremeno će Mjesec biti najbliže Zemlji, zbog čega će djelovati veće i svjetlije nego obično, a taj fenomen se zove “Super Mjesec”.

Američki astrofozičar Patrick Hartigan izjavio je da će to biti interesentano jer će se desiti i “Super Mjesec”, i potpuno pomračenje Mjeseca, dodajući da će pomračenje trajati dosta dugo, oko sat vremena.

Pomračenje će početi u nedjelju naveče ili u ponedjeljak rano ujutro, u zavisnosti iz kojeg dijela Zemlje se posmatra taj fenomen.

Sjena će prekrivati Mjesec 62 minuta

Sjena Zemlje će u potpunosti prekriti Mjesec tokom 62 minuta, naveli su naučnici i dodali da ukoliko bude vedro nebo fenomen će biti vidljiv u Sjevernoj i Južnoj Americi, ali i na Grenlandu, Islandu, u Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu i na obalama Francuske i Španije.

Ostali dio Evrope kao i Afrika imat će samo djelimičan pogled.

Pomračenje neće biti vidljivo u Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Naredno potpuno pomračenje Mjeseca predviđa se tek u maju 2021. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Mjesec je, u zavisnosti od lokalnih vremenskih uslova, mijenjao boju od crvene, preko narandžaste, do braon.

15 Apr 2014

Indonezija je bila  jedno od najboljih mjesta za gledanje posljednjeg pomračenja sunca. U spektakularnoj predstavi uživali su i milioni diljem Tajlanda, Malezije, Singapura i Australije. Naša reporterka posjetila je indonezijski otok Belitung.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO