Facebook zatvorio više naloga i stranica povezanih s Rusijom

Danas smo izbrisali brojne stranice, grupe ili račune neautentičnog ponašanja na Facebooku i Instagramu (EPA)

Društvena mreža Facebook objavila je u četvrtak kako je ukinula više stranica, grupa i računa pokrenutih u Rusiji predbacujući im „neautentično ponašanje“, prenose agencije.

„Danas smo izbrisali brojne stranice, grupe ili račune neautentičnog ponašanja na Facebooku i Instagramu“, naveo je šef kibernetske sigurnosti vodeće društvene mreže na svijetu Nathaniel Gleicher.

Kompanija Marka Zuckerberga je navela kako je obustavila dvije operacije vođene iz Rusije, jedne usmjerene na razne države, a druge na Ukrajinu.

„Nismo pronašli nikakvu vezu između tih operacija, ali one su koristile sličnu taktiku stvaranjem mreže računa za obmanjivanje drugih o tome ko su i šta rade“, rekao je Gleicher.

„Neprestano radimo na otkrivanju i zaustavljanju tog tipa aktivnosti jer ne želimo da se naše usluge koriste za manipuliranje ljudima.“

Slučaj Cambridge Analytica

Društvena mreža se prije dvije godine uplela u skandale i optužena je da je predala lične podatke desetaka miliona korisnika, bez njihovog znanja britanskoj firmi za analizu podataka Cambridge Analytica (CA) koja je, između ostalih, radila za Donalda Trumpa tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Nakon što je Facebook priznao da je podcijenio manipulacije tokom tih izbora, američka grupa namjerava pokazati da poduzima mjere bolje zaštite korisnika.

Reagirala je ruska agencija Sputnjik i navela kako je tim potezom zahvaćeno 364 stranica povezanih s njom.

Sputnik je upozorio na potpuno političku odluku i cenzuru.

Izvor: Agencije