CERN razvija super-akcelerator

LHC je smješten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 175 metara, ispod francusko-švicarske granice (EPA)

Evropski centar za nuklearna istraživanja – CERN planira razvoj novog akceleratora čestica koji je skoro četiri puta duži od postojećeg i čak deset puta jači.

U dokumentu CERN-a je ponuđeno nekoliko idejnih rešenja za izgled “Budućeg cirkularnog akceleratora” – FCC obima 100 kilometara, koji bi, zavisno od tipa akceleratora, koštao između devet i 21 milijardi eura, a počeo bi s radom 2050. godine, prenosi Tanjug.

Više od 150 univerziteta i naučnih instituta predložilo je razvoj FCC-a, kao nasljednika postojećeg akceleratora – LHC za sudar protona, koji je 2008. godine počeo s radom.

LHC, najveća mašina koju su ljudi ikada sagradili, smješten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 175 metara, ispod francusko-švicarske granice, u blizini Ženeve.

Naučnici predviđaju da će LHC, koji je pomogao naučnicima u otkrivanju elementarne čestice Higgsov bozon, nastaviti a radom do 2036-40. godine, prenosi Reuters.

Velika globalna mašina

“Svaka velika mašina u budućnosti će biti globalna mašina”, tvrdi Arnaud Marsollier, šef CERN-ovog odjeljenja za odnose s medijima.

“Niko ne očekuje da ćemo izgraditi dva 100 kilometara dugačka akceleratora u narednih 20 godina, tako da, ako se jedan izgradi u Kini, možda će Evropa uraditi nešto drugo”, dodaje on.

Najnoviji plan CERN-a je, ocjenjuje Reuters, dio utakmice koja se vodi na međunarodnoj sceni, budući da je većina vodećih svjetskih ekonomija, poput Kine, Japana, SAD-a i Evrope, zainteresirana za to da budu domaćini nasljednika LHC-a.

Kineski naučnici su u novembru prošle godine predstavili plan za razvoj vlastitog akceleratora od 100 kilometara, a očekuje se da će Japan u martu donijeti odluku o razvoju svog akceleratora.

Izvor: Agencije