Lockheed Martin premješta proizvodnju krila za F-16 u Indiju

Lockheed Martin je predstavio 'poboljšanu' ponudu u pogledu cijene i rokova isporuke za osam aviona F-16 (Arhiva)

Lockheed Martin je objavio da će proizvodnju krila za borbeni avion F-16 premjestiti u Indiju, bez ikakve obaveze New Delhija da kupi F-16 na predstojećem tenderu.

Proizvodni pogon bit će dovršen u tvornici Tata Advanced Systems Limited – TASL u Hyderabadu.

“Spomenuti strateški korak pozicionira TASL da postane isporučitelj krila F-16 za sve sadašnje i buduće kupce na svijetu.”

TASL je strateški partner Lockheed Martina u Indiji i bit će zadužen za proizvodnju F-16 ako indijska Vlada kupi 124 borbena aviona F-16.

“Proizvodnja krila za F-16 u Indiji će ojačati strateško partnerstvo Lockheed Martina i Tata u sklopu projekta ‘Make in India’. Planirana proizvodnja krila za F-16 u Indiji ne ovisi o indijskoj Vladi, odnosno odabiru F-16 za Indijsku ratnu avijaciju”, saopćili su iz Lockheed Martina, prenosi Defender.

Strateška odluka

“Proizvodnja krila za F-16 u Indiji je sljedeći prirodni korak koji se temelji na našem uspješnom partnerstvu s Tatom na programu C-130J i S-92”, kazao je Vivek Lall, potpredsjednik za strategiju i poslovni razvoj u Lockheed Martin Aeronautics.

“Ovo je strateška poslovna odluka, koja odražava vrijednost naših partnerstva s Indijom i povjerenje koje imamo u Tati za obavljanje naprednih proizvodnih procesa i isporuku svjetski priznatih proizvoda.”

Fokusirano partnerstvo kompanije Lockheed Martin s Indijom – da se F-16 proizvodi isključivo u Indiji za Indijsku ratnu avijaciju i izvozne kupce – stoji i dalje čvrsto.

Izvor: Agencije