HRW: SAD i Rusija sprečavaju konsenzus o robotima ubicama

HRW je saopćio da naglo raste podrška novom međunarodnom zakonu koji bi u potpunosti zabranio 'robote ubice' (Al Jazeera)

Međunarodna organizacija Human Rights Watch okrivila je SAD i Rusiju da su spriječile konsenzus na konferenciji, podržanoj od Ujedinjenih naroda, na kojoj je većina država bila za zadržavanje potpune ljudske kontrole nad automatiziranim oružjem, poznatim kao “roboti ubice”.

HRW je saopćio da naglo raste podrška novom međunarodnom zakonu koji bi u potpunosti zabranio “robote ubice” i doprinio očuvanju ljudske kontrole nad upotrebom sile, ali da ipak ima zemalja koje se tome protive.

Kako navodi HRW, predstavnici Kampanje za sprečavanje “robota ubica” užasnuti su činjenicom da je mali broj država koje podržavaju automatizirano oružje spriječio napredak ka tom cilju na jednosedmičnom sastanku Konvencije o konvencionalnom oružju u Ženevi, posvećenom smrtonosnim automatiziranim oružanim sistemima – LAWS.

‘Vrijeme da se počne s izradom pravila’

Mnoge države, navodi HRW, bile su za preventivnu zabranu razvoja i korištenja LAWS-a, među kojima su Kolumbija, Irak, Pakistan, Panama, grupa afričkih država i članice Pokreta nesvrstanih.

Austrija, Brazil i Čile su se založili da CCW dobije novi mandat “za pregovore o pravno obavezujućem instrumentu za osiguravanje ljudske kontrole nad kritičnim funkcijama” oružanih sistema.

Međutim, pet zemalja – SAD, Rusija, Izrael, Južna Koreja i Australija, imalo je stav da razgovore o potpuno automatiziranom oružju treba nastaviti, ali se oštro usprotivilo bilo kakvim aktivnostima koje bi vodile ka novom obavezujućem zakonu, dodaje HRW.

Te zemlje su, kako se navodi, sve vrijeme izražavale želju da istražuju potencijalne “prednosti” i “koristi” od razvoja i upotrebe LAWS-a.

S izuzetkom Australije, riječ je o državama koje najviše rade na razvijanju autonomije oružanih sistema.

Šesti sastanak CCW-a, uz učešće 88 država, završen je u subotu usvajanjem izvještaja s više od 20 neobavezujućih principa i preporuka u vezi sa smrtonosnim automatiziranim oružanim sistemima.

U jednoj od tačaka navodi se da “odgovornost ljudi za odluke u upotrebi oružanih sistema mora biti zadržana, pošto se odgovornost ne može prebaciti na mašine”, prenosi Tanjug.

Predstavnica HRW-a i koordinatorica Kampanje za sprečavanje “robota ubica” Mary Wareham rekla je da takva formulacija nije obavezujuća i dodala da je “vrijeme da se počne s izradom nekih pravila”.

‘Suprotno konceptu ljudskog dostojanstva’

Aktivisti te kampanje snažno se protive dozvoljavanju razvoja oružanih sistema koji bi, kada jednom budu aktivirani, bili u mogućnosti birati i napadati mete bez ljudske intervencije.

Oni smatraju da bi to bilo “gnusno i nemoralno, suprotno konceptu ljudskog dostojanstva i načelu humanosti, s nepredvidivim posljedicama za ljudsku populaciju širom svijeta”.

Učesnice ženevske konferencije složile su se da se razmatranja nastave sljedeće godine, a konačnu odluku o budućem radu države će donijeti na godišnjem sastanku Konvencije o konvencionalnom oružju 23. novembra, navodi HRW.

Izvor: Agencije