NASA šalje letjelicu do Sunca

Parker će suncu prići sedam puta bliže nego ijedna letjelica do sad (Reuters)

Nakon što je spustila robota na Mars i poslala sonde u prelete pokraj drugih planeta, NASA je spremna lansirati svemirsku letjelicu do zvijezde s kojom svi živimo – Sunca. 

Solarna sonda Parker bit će lansirana s Kennedyjevog svemirskog centra u Cape Canaveralu u subotu. Bit će to početak misije s ciljem rješavanja zagonetki koje astrofizičare zbunjuju već 60 godina, prenosi Hina. 

Parker će biti prva letjelica koja će dosegnuti Sunčevu atmosferu, koronu. Površini Sunca prići će na 6,1 milion kilometara, sedam puta bliže nego što joj se približila bilo koja druga letjelica.

Parker će prvo krenuti prema Veneri, Suncu drugoj najbližoj planeti i iskoristiti njenu gravitaciju kako bi se približila najsjajnijoj zvijezdi našeg sistema.

Kruženje oko Venere sondu će usmjeriti na put kojim će se Suncu početi približavati u novembru. U idućih sedam godina Parker bi trebao 24 puta okružiti planetu i postepeno stizati sve bliže Suncu.

Tokom misije letjelica će provoditi naučna istraživanja u opasnom području intenzivne vrućine i solarne radijacije, objavila je NASA. Čak i s udaljenosti od 6,1 miliona kilometara, sonda će biti dovoljno blizu za ispitivanje kako solarni vjetar ubrzava iz podzvučne u nadzvučnu brzinu.

Parker, letjelica teška 700 kilograma, kretat će se brzinom od 200 kilometara u sekundi.

I Evropljani žele do Sunca

NASA se nada da će joj Parker pomoći da stekne znanja o funkcioniranju zvijezda i prikupi podatke kojima će se unaprijediti vremenska prognoza na Zemlji. Također, nada se da će otkriti mnoge od Sunčevih tajni poput one o tome zašto je korona, suprotno onome što bi se očekivalo po zakonima fizike, toplija od same Sunčeve površine.

Primarni naučni cilj misije je praćenje kako se energija i toplina kreću koronom i istraživanje što to ubrzava solarni vjetar i solarne energetske čestice. Naučnici odgovore na ta pitanja traže 60 godina, ali nisu ih mogli pomnije istražiti sve dok nije razvijena tehnologija koja bi letjelici omogućila termalnu zaštitu.

Parker će imati 12 centimetara debeli toplinski štit, napravljen uglavnom od ugljika, koji bi trebao podnijeti temperaturu višu od 1.300 stepeni Celzijusa i intenzivnu radijaciju.

Ovo je prva letjelica NASA-e nazvana po živom naučniku, astrofizičaru Eugeneu Parkeru, koji je život posvetio proučavanju Sunca.

“Solarna sonda ide u dosad neistraženo područje svemira”, rekao je Parker u maju. “Vrlo je uzbudljivo što ćemo napokon Sunce moći pogledati izbliza. Siguran sam da će biti iznenađenja. Uvijek ih ima”.

I Evropska svemirska agencija planira lansirati sondu do Sunca, u oktobru. Iako su ova dva projekta razvijena nezavisno, očekuje se njihova bliska saradnja u budućnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Dugo najavljivano pomračenje sunca desit će se oko 20 sati po srednjoeuropskom vremenu, kada će se sunce i mjesec „stopiti“. Sve će to moći gledati Amerikanci i njihovi gosti na potezu od Oregona na sjeverozapadu do Južne Karoline na jugozapadu zemlje. Opširnije Ivica Puljić.

Published On 21 Aug 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO