Indija šalje čovjeka u svemir, jeftinije nego SAD i Kina

Indija njeguje reputaciju svemirske sile s ne tako velikim rashodima na tom planu (EPA)

Indija očekuje da će potrošiti manje od 1,4 milijarde dolara na svoju prvu svemirsku misiju s ljudskom posadom, koju planira poslati do 2022. godine, saopćile su indijske vlasti, uz nagovještaj da će taj poduhvat vjerovatno biti jeftiniji od sličnih projekata SAD-a i Kine.

Indija njeguje reputaciju svemirske sile s ne tako velikim rashodima na tom planu, nakon što je 2014. godine poslala na Mars misiju bez posade, što ju je koštalo 74 miliona dolara, navodi Reuters.

To je manje u poređenju s budžetom holivudskog filma Gravitacija, čija je radnja smještena u svemiru, ili sa sumom od 671 miliona dolara koliko je Američka svemirska agencija – NASA potrošila na svoju misiju na Mars – MAVEN.

Slanje tročlane posade

Indijska misija s posadom, koju je ovog mjeseca najavio premijer Narendra Modi, a koju će predvoditi Indijska organizacija za istraživanje svemira – ISRO, imat će za cilj slanje tročlane posade u svemir na pet do sedam dana, brodom koji će biti postavljen u nisku Zemljinu orbitu, saopćile su indijske vlasti.

U misiji će učestvovati i privatne agencije, a ISRO bi mogao razmotriti i mogućnost saradnje s svemirskim agencijama iz “prijateljskih zemalja s naprednim svemirskim programima”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije