Na površini Mjeseca otkrivena zaleđena voda

Cilj misije jest da se iskoristi tehnologija za istraživanje svemira u korist cijelog čovječanstva, kažu iz ISRO-a (EPA)
Cilj misije jest da se iskoristi tehnologija za istraživanje svemira u korist cijelog čovječanstva, kažu iz ISRO-a (EPA)

Znanstvenici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenose svjetski mediji.

Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerojatno drevnoga podrijetla.

Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mjesec Chandrayaan-1, čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009. godine. 

Rezultati misije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Nejednaka distribucija

Distribucija naslaga leda je nejednaka. Na južnom polu je većina leda koncentrirana u kraterima, dok je na sjevernom led rijeđi s većom rasprostranjenošću, prenosi Hina.

Indijska je misija koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identificirala tri specifičnosti leda na površini Mjeseca.

M3 nije samo zabilježio refleksiju leda, već je izravno izmjerio način na koji molekule leda absorbiraju infracrvenu svjetlost.

To znači da se mogu zabilježiti razlike između agregatnih stanja.

Temperature na Mjesecu danju mogu doseći 100 Celzijevih stupnjeva, zbog čega na Mjesecu uvjeti za površinski led nisu povoljni.

Međutim, nagib Mjesečeve osi iznosi 1.54 stupnja pa na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti.

Znanstvenici procijenjuju da temperatura u trajno zasjenjenim kraterima na Mjesečevim polovima ne prelazi -157 Celzijevih stupnjeva, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga.

Mogući resurs za ljudske misije

Rezultati misije podupiru ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Mjeseca.

Međutim, ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda.

Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla biti dostupna kao resurs za buduće ljudske misije na Mjesecu.

Površinski je led pronađen i na drugim tijelima Sunčevog sustava, na sjevernom polu Merkura i na patuljastom planetu Ceres, navodi BBC.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO